IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor търси купувач за дела си във VimpelCom

Най-голямата скандинавска телеком компания възнамерява да навлезе в държави като Виетнам и Индонезия

18:06 | 01.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Telenor търси купувач за дела си във VimpelCom

Най-голямата скандинавска телекомуникационна компания Telenor ASA, която придоби преди три години бившия Globul, a сега Теленор България, е в преговори с потенциални купувачи на своя оценяван на 2,5 млрд. долара дял във VimpelCom Ltd. Освен това компанията иска да разшири дейността си и в бъдеще да включи държави като Виетнам и Индонезия, предава Bloomberg.

„В контакт сме с потенциални купувачи. Не желаем просто да зарежем своя дял, а искаме да получим справедлива цена“, заяви главният изпълнителен директор Сигве Бреке, като отказа да посочи имената на компаниите, с които се водят преговори. 

Компанията е назначила финансови консултанти и иска да продаде своя дял скоро, казва още Бреке, без да навлиза в подробности. Telenor се изтегля от Vimpelcom, компания, която оперира в Русия, Узбекистан и Казахстан, и е готова да придобие активи в разрастващи се пазари като Индонезия, Виетнам и Филипините.

Продажбата на този дял е ход, който Telenor набеляза още миналата година. Той ще помогне на компанията да се освободи от един актив, който пострада от икономическия спад в Русия. Това ще даде възможност на компанията да разшири операциите си на развиващите се пазари в Азия.

VimpelCom, която има над 200 млн. клиенти, счита Telenor за втория си по големина акционер след LetterOne Holdings SA, която притежава 56% дял. Делът на Telenor от 33% се оценява на 2,5 милиарда долара към затварянето на борсите в четвъртък.

Причината за продажбата отчасти се дължи на липсата на контрол, пише Bloomberg.

„Не искаме да оставаме като финансови акционери, които не могат да упражняват контрол над реалните операции“, заяви Бреке. „За нас е по-добре да пренасочим тези активи към пазари, на които можем да добавим стойност и на които виждаме растеж“.

VimpelCom беше замесена в сериозно корупционно разследване в Узбекистан. През февруари компанията прие да плати почти рекордните 795 млн. долара, за да удовлетвори искове в САЩ и Холандия заради подкупи на служители, които да гарантират спечелване на поръчки в бившата Съветска република.

Скандалът принуди норвежкото правителство да уволни тогавашния председател и управляващ директор на Telenor, който също така е бил и консултант на Борда на директорите на VimpelCom. Финансовият директор Ричард Олаф и главният консултант на компанията Пал Еспенвере също бяха освободени от длъжност до получаване на повече яснота в разследването за корупция.

В четвъртък VimpelCom подаде документи пред регулаторите за продажба на 89% от акциите си от страна на най-големите инвеститори на компанията.

Книжата на Vimpelcom се покачиха с 8,1% до 4,26 долара за брой на борсата в САЩ след новината за подадените документи. LetterOne няма намерение да продава дела си, поясни Бреке, а базиран в Лондон говорител на LetterOne Holdings SA не коментира темата. 

Telenor Group придоби Globul и Germanos Telecom Bulgaria на 1 август 2013 г. за 717 млн. евро. От 4 ноември 2014 г. мобилният оператор промени официално името си на Telenor Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още