IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теленор увеличава 4G скоростта до 100 Mbps

Операторът получи разрешение от КРС за нов спектър и е платил лиценза от над 7 млн. лева

15:22 | 04.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Telenor България Facebook page</em></p>

Снимка: Telenor България Facebook page

Теленор България получи разрешение от Комисията за регулиране на съобщения (КРС) за придобиване на допълнителен честотен спектър от 2x5 MHz в обхвата 1800 МHz и вече ползва общо 30 MHz (2х15) в този обхват, съобщават от компанията.

Мобилният оператор обяви още, че изцяло е изплатил дължимите лицензионни такси от над 7 млн. лева и в близките дни ще пристъпи към усвояването на допълнителен честотен ресурс.

Теленор ще използва допълнителния спектър за подобряване качеството на услугите, които предоставя чрез своята 4G мрежа. С новия честотен ресурс тя ще може да увеличи максимално достижимата скорост на обмен на данни в 4G мрежата си до 100 Mbps.

От компанията допълва, че ще бъде подобрено потребителското преживяване при използването на мобилен интернет, тъй като ще се увеличат средната скорост на качване и сваляне на данни.

Самите потребители не е необходимо да правят допълнителни настройки на своите устройства, уточняват от Теленор. Операторът допълва, че работата по оптимизацията на мрежата няма да засегне по никакъв начин качеството на услугите.

Припомняме, че Теленор стартира 4G мрежата си в България на 1 декември миналата година. По данни на компанията в момента тя обхваща 75% от населението на страната в над 270 селища, включително всички градове с население над 5000 жители, около 50% от местата с население между 2000 и 5000 жители, най-големите зимни и летни курорти, както и почти цялото софийско метро.

Теленор планира да продължи да работи по разширяването на покритието на мрежата и за подобряването на капацитета ѝ, допълват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още