Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Търгът за 5G честотите в Германия бие рекорди

Ръководителят на съответния отдел на германското КРС Рюдигер Хан излиза в пенсия точно в разгара на надпреварата

Търгът за 5G честотите в Германия бие рекорди

Снимка: Ройтерс

Точно в критичната фаза на присъждане на честотите за 5G мобилните комуникации Федералната агенция по мрежите губи ръководителя на отдела, който отговаря за това. Рюдигер Хан се оттегля в пенсия на 1 юли, но вече се е отказал от оперативните си задължения поради оставащия отпуск, заяви говорител на агенцията, цитиран от Handeslblatt. „Отговорността за провеждането на търга за 5G сега ще се носи от екип", поясни говорителят.

Все още няма наследник на Хан. „Позицията на ръководител на отдела ще бъде обявена за заемане в самата организация своевременно. Целта е да се осигури бързо нов лидер на екипа", каза говорителят. На 1 юли Биргит Нееб ще бъде натоварена с управлението на отдела. Тя е „отдадена на концепцията, планирането и изпълнението на честотните търгове от основаването на агенцията", каза говорителят.

Рюдигер Хан, ръководител на Департамента по правни въпроси за далекосъобщенията и честотите, придружаваше всяко разпределение на честотите във Федералната република. Първият търг бе проведен през 1996 г. от тогавашното федерално министерство на пощите.

И още тогава Хан беше отговорен за решенията. Разпределението на честотите за 5G трябваше да бъде неговият седми търг – и последен.

Преди началото на наддаването през тази година Хан заяви: „За нас ходът на наддаването е непредвидим". В интервю за ведомственото списание на Федералната агенция по мрежите Хан добави: „Най-краткият търг бе през 1999 г. наддаването за 900 MHz честотата, отне само ден. Най-дългият търг продължи 6 седмици. Това беше през 2010 г.“. Вероятно той е очаквал да довърши сам и търга за 5G честотите.

Хан напуска Федералната агенция по мрежите в особено напрегнат момент. Търгът продължава рекордно дълго време. За почти дванадесетте седмици компаниите наддават в базираната в Майнц институция. Миналата сряда Федералната агенция за първи път повиши сумата на стъпката за наддаване. Оттогава компаниите трябва да надцакат най-високите оферти на своите конкуренти с поне 13 млн. евро.

По-високото изискване се отнася за областта от 3,6 гигагерца, което е особено важна за 5G мрежите, и включва 29 от 41-те честотни блока, предоставени за наддаване. Преди това стъпката за наддаване бе с поне два процента над цената на конкурента. За повечето блокове това бе около 2,6 милиона евро. Сега компаниите трябва да предложат поне 13 милиона евро повече от сегашната най-висока оферта, за да си „откраднат“ блок от конкурента си.

Търгът на мобилните радиочестоти в Германия продължава рекордно дълго. Процедурата стартира на 19 март и ще завърши, едва когато нито една компания не предложи повече пари от конкурентна. Досега бяха завършени повече от 460 тура. В крайна сметка повечето компании вече спорят само за отделни блокове, но въпреки това наддаването не се прекратява. Най-високите предложения са за почти 6,2 млрд. евро, докато досегашният рекорд бе за 224 рунда. 

Мобилните оператори Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica многократно критикуваха процеса и дори подадоха жалби срещу условията на търга, но се провалиха със спешните си искови молби пред Административния съд в Кьолн. Основният процес все още не е приключил.

„Без търг Германия би могла да надмине Азия и САЩ при 5G и вместо да похарчат тези пари само за търга, компаниите можеха да построят около 60 000 антени с парите. Като икономическа нация пропуснахме голяма възможност да поставим Германия на пол позишън. Това е трагично, защото индустрията отправни предварително достатъчно предупреждения“, заяви ръководителят на Telefónica Германия Маркус Хаас пред Handelsblatt. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Отлагането на решението на Лондон за Huawei вреди на международните отношения