Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Великобритания реши, че не иска развод с Huawei

Китайският гигант ще може да работи по части от новата 5G мрежа на страната

Великобритания реши, че не иска развод с Huawei

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies ще получи достъп до части от следващото поколение 5G мрежи на Великобритания, въпреки предупрежденията на Съединените щати, обяви Wall Street Journal.

Правителството заяви, че Huawei ще може да работи по изграждането на некритични части на мрежата, но не и по основните.

Властите в страната се очакваше да вземат решение по спорния въпрос в рамките на тази седмица, тъй като въпросът с напредъка по мрежата е ключов от гледна точка на това страната да не изостане спрямо останалите в Европа и света.

Новините не са изненадващи, тъй като вчера британският премиер Борис Джонсън намекна, че не би предприел действия, които да ограничат ползите за потребителите, но все пак подчерта, че правителството ще има предвид съображенията за сигурност.

Още по темата

Джонсън и колегите му бяха изправени пред труден избор, тъй като Съединените щати, един от ключовите съюзници на Великобритания, нееднократно призоваха Лондон да обърне гръб на Huawei и да не ѝ даде никакъв достъп до новата мрежа. Като причина за това Вашингтон изтъква възможността оборудването на китайската компания да се ползва за шпионаж в полза на Пекин. Huawei отрече многократно тези обвинения. Това обаче не спря представители на американските власти да посетят неколкократно Лондон и да продължат да настояват.

Заплахата от Белия дом обаче е притеснителна за Великобритания, тъй като американската страна заяви, че ако Huawei бъде допусната до работата по мрежата, службите в САЩ ще спрат да споделят данни и информация с колегите си на Острова.

В случая Джонсън избра да разочарова Вашингтон, но да остане верен на предизборните си обещания, когато заяви, че ще помогне за по-бързото пускане на 5G мрежата във Великобритания.

Моментът е изключително деликатен за европейската страна, тъй като на 31 януари тя официално ще напусне Европейския съюз, което е свързано с редица главоболия за нея, като същевременно се опитва да постигне търговско споразумение със Съединените щати.
 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Коронавирусът заплашва да отнеме 5G лидерството на Южна Корея