IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Verizon се сблъска с лоши резултати на фона на проблемите с Yahoo

Компанията все още обмисля дали да предоговори условията на сделката си за придобиването на основните активи на интернет гиганта

17:21 | 21.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият американски мобилен оператор Verizon Communications Inc. отчете спад на приходите и рязко забавяне на растежа на броя абонати. Освен това компанията заяви, че трябва да обмисли дали да предоговори сделката за придобиването на основните активи на Yahoo, след като стана ясно, че интернет компанията е претърпяла хакерска атака преди две години, пише Wall Street Journal.

Главният финансов директор на Verizon Фран Шамо описа наскоро обявения пробив в системите за сигурност, който е засегнал 500 млн. акаунта в Yahoo, като „изключително голям“.

Той заяви, че компанията предполага, че тя ще има „съществено влияние“ върху Yahoo, което означава, че телекомуникационният оператор може да предоговори условията на сделката, макар че показва признаци да се откаже от споразумението.

Шамо твърди, че адвокатите на Verizon са се срещнали с тези на Yahoo тази седмица и в момента тече оценка на влиянието на пробива, което обаче „ще бъде дълъг процес“.

Операторът, който се опитва да открие нови източници на приходи чрез придобивания, през юли заяви, че ще купи основните активи на Yahoo за 4,83 млрд. долара в брой. Това е най-голямото от серията ѝ придобивания напоследък. За базираната в Ню Йорк Verizon сделката е ключов компонент от рекламния и медийния ѝ бизнес.

Същевременно телекомуникационният ѝ бизнес се сблъсква с все по-набиращите сили конкуренти. Операторът отчете второ поредно тримесечие на спад на приходите след шест години на растеж. Освен това компанията обяви 66%-о свиване на броя на абонатите на договор спрямо година по-рано, до 442 хил., което също така е с 28% по-малко спрямо предходното тримесечие.

Акциите на компанията, които поскъпнаха с 9% през тази година преди излизането на резултатите, поеха с 2,7% надолу по време на следборсовата търговия в четвъртък.

"Работим в една изключително предизвикателна конкурентна среда“, коментира Шамо пред инвеститорите.

Verizon, която се сблъсква с нарастваща конкуренция от по-малки играчи като Sprint и T-Mobile US, предупреди, че резултатите ѝ могат да не отбележат съществен растеж през 2016 г., тъй като тя се бори с предизвикателството да запази своите планове достатъчно адекватни на тези на конкурентите. Тази седмица Sprint отчете силен ръст на броя нови абонати за тримесечието.

Шамо обвинява за забавянето на растежа на броя нови абонати изтеглянето на новия смартфон на Samsung Electronics – Galaxy Note 7 – във връзка с проблем с батериите.

За тримесечието приходите на компанията са се свили с 6,7% до 30,94 млрд. долара, което е под очакванията за 31,09 млрд. долара според Thomson Reuters. Verizon отчете печалба от 3,6 млрд. долара, под миналогодишните 4 млрд. долара.

Операторът потвърди прогнозата за годишната си печалба.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още