IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivacom: Очакваме освобождаването на честотите за 5G през 2020 г.

Преговорите с КРС и Министерството на отбраната вървят "все по-добре", разкри техническият директор на телекома

15:20 | 03.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българския телекомуникационен оператор Vivacom очаква освобождаването на честотите, които са необходими за изграждането на новото поколение 5G мрежи, да се случи през следващата година, обяви главният технически директор на компанията Радослав Златков в рамките на събитие за журналисти.

По думите му компанията води активни преговори с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и с Министерството на отбраната за освобождаването на честотите, които в момента се използват от военните. Златков оцени диалога с институциите като “все по-добър”.

През ноември миналата година, когато се срещнахме с главния изпълнителен директор на А1 България, все още нямаше яснота за бъдещето на честотите у нас, нито за срока, в който регулаторът ще се произнесе.

“Още няма решение. В момента доста голяма част от спектъра, който евентуално би бил подходящ за развитие на тези телекомуникационни услуги, е зает от военните. Все още нямаме видимост какво ще се случи в тази посока. Следим процеса”, коментира Александър Димитров пред The Inflight Magazine, част от Investor Media Group.

Според Златков 5G мрежата ще донесе повече свързани устройства, по-високи скорости и ще помогне за разпространението на автономните коли и автоматизацията. Преди това обаче има три ключови неща, които са фактор за развитието на този тип мрежи, твърди Златков. По думитему това са честотите, стандартаи крайните устройства.

“Нужно е олекотяване на режима за базовите станции”, коментира още той, допълвайки, че сегашната регулация излишно забавя процеса.

Това, което е сигурно, е, че следвайки глобалните тенденции, българските телекоми се подготвят за старта на 5G, независимо кога ще дойде той.

“За последните пет години Vivacom инвестира 1 млрд. лева, от които 746 млн. лева в инфраструктура”, посочи Златков.

Европейският контекст

Освобождаването на необходимите честоти е проблем в цяла Европа. Властите обаче не действат достатъчно бързо в тази посока, което може да направи страните от контитента изоставащи спрямо тези в Азия и Северна Америка например.

В САЩ Verizon вече тества 5G мрежата си в няколко големи града, подготвяйки се за големия старт.

Първият европейски 5G пазар вероятно ще бъде Швейцария, коментира за Investor.bg Хелена Норман, член на борда на директорите на Ericsson. По думите ѝ страната вече е готова и е изградила цялата необходима инфраструктура заедно с шведската компания за телекомуникационно оборудване. Очаква се единствено освобождаването на честотите.

“Swisscom вече изгради 5G мрежата си с нас. Тя все още не обслужва потребителски трафик. Не съм сигурна кога ще стартират, но моментът не е далеч. Смятам, че те ще са първите”, коментира Норман по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

По думите ѝ Европа има два големи проблема.

“Единият е, че по-малко от половината от държавите са освободили нужните честоти, а вторият е, че в някои страни е много скъпо, нещо като данък за индустрията. Вместо за това да се мисли като за инфраструктура, от която държавата ще спечели, и регулаторите да предоставят нужните честоти, така че компаниите и хората да получат тези ползи, те се опитват да максимизират приходите си от спектъра, което ние вярваме, че има само краткосрочен ефект”, посочи още тя.

Индустрията в Европа е изправена и пред трети проблем, който има не по-малка тежест - кризата с Huawei и доверието към китайския играч. След като САЩ призоваха своите съюзници да блокират Huawei от техните 5G мрежи заради опасения за извършването на шпионаж в полза на Пекин, редица правителства се изправиха пред въпроса как да заменят изключително развитото оборудване на китайската компания, която е лидер в тази индустрия, разчитайки на европейските играчи в лицето на Ericsson и Nokia, след като всичко това би забавило пускането на 5G.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още