Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Vivacom: Освобождаването на 5G честотите у нас ще отключи 800 млн. лв инвестиции

Ексалирането на търговската война ще засегне развитието на технологиите, включително и у нас, категоричен е изпълнителният директор на телекома Атанас Добрев

Vivacom: Освобождаването на 5G честотите у нас ще отключи 800 млн. лв инвестиции

Снимка: Архив Ройтерс

Освобождаването на честотите за 5G и предлагането им на операторите на разумна честота в следващите 3-4 години ще отключи инвестиции от индустрията в размер над 800 млн. лева.  Това коментира по време на събитие за журналисти главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев.

“В момента работим с Комисията за регулиране на съобщенията и с Министерството на транспорта и се надяваме това да доведе до лицензи за 5G през следващата година”, коментира Добрев.

Той обаче е категоричен, че новото поколение мобилни мрежи трудно би могло да навлезе, без у нас да се направи промяна в строителното законодателство.

“В момента има тенденция към обръщане на политическата воля и разпознаването на това, което преди три години повдигнахме като въпрос. Имаме плаха надежда, че това също ще се промени. Освен лицензите, действително трябва улесняване на режима за поставяне на нови технологии на съществуващи сайтове. Това е по-голям проблем за навлизането на 5G в България дори от търговската война”, коментира Добрев.

Той разясни, че в момента четири онсновни честотни обхвата имат някакъв проблем.

При 700 MHz, който ще бъде покритието на 5G на широки територии, движение няма. “Ако продължи да се работи по начина, по който се работи в момента, преди 2023-2024 г. тази част от спектъра няма да бъде освободена”, твърди Добрев.

При 800 MHz, който ще се ползва по-скоро за 4G мрежата, има надежди за освобождаване на спектъра към края на 2020 г., а при по-сериозна работа, потенциално през 2021 г. на него може да има реално 4G.

“При 1800 MHz има 20 MHz, които са заети от две компании, които реално погледнато нямат клиенти и не инвестират, но заемат честотен ресурс. Тук чакаме решение също около 2021 г.”, обясни Атанас Добрев.

В частта от 2600 MHz КРС даде временни честоти на трите оператора и от юли месец тази година те ще могат да стартират 6-месечни тестове, включително и търговски, на 5G.

“Надяваме се в началото на следващата година тази част от спектъра да бъде предложена на разумни цени”, посочи Добрев. “Надяваме се в рамките на тази година да станат три неща - да бъде освободен остатъчният спектър, да бъде позволено да се използва за 5G, защото в момента не е, и да бъде сложена цената му на разумно ниво. В резултат от това може би някакво търговско 5G покритие ще има в някакъв момент догодина. Колко бързо ще е това 5G покритие, зависи от това дали ще има промяна в строителното законодателство през 2019 г.”

Същевременно търговската война между Съединените щати и Китай може да има отражение и върху България, ако се задълбочи и това засегне свободното движение на технологии, с което светът е свикнал. “Ако търговската война се задълбочи, тя ще засегне и България и ще станем свидетели на по-бавно развитие на технологиите”, категоричен е Добрев.

“За мен всяка пречка в търговията води до намаляване на ползите за двете враждуващи страни”, обясни той, допълвайки, че задълбочаването на конфликта ще засегне интегрираните световни доставки на технологии и ще фрагментира сектора.

По думите на Атанас Добрев този сценарий ще доведе до по-бавно развитие на икономиките, на иновациите, ще намали конкуренцията в 5G, както и темповете на целия технологичен прогрес.

Във връзка с търговската война, на въпрос дали Vivacom планира да предлага нови модели смартфони от Huawei, Добрев коментира: “Докато са в този рестриктивен режим и докато Google е принуден да не дава достъп до услугите си, нови модели от Huawei просто няма да има. Защо да предлагаме нещо, което потребителите няма да могат да ползват?”.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
до ABBA:
аха, така си беше... В казармата бях РЛС (за по-младите - WTF?), и ни забраняваха да минаваме пред по-мощните станции, за да можем да станем горди татковци някога :)
Но пък сега вече е модно да си безполов - к'ъв е проблема със СВЧ тогава!
1
 
14
 
1
преди 1 месец
Vivacom: Освобождаването на 5G честотите у нас ще отключи 800 млн. лв инвестиции

Както и правото на всякак кафеварка, климатик и прахосмукачка да се облъчват със СВЧ.
Още през соц-а бе ясно, качвайки мощността със всеки 10 миливата
какво бе вредното въздействие върху човека,
но сега всички станаха супермени и киборги и това, че СВЧ
действа най-много на половите и мозъчните клетки -
т'ва кой ти го брои вееееее....еее....ее...е!

Още от Телекомуникации
ЕК одобри придобиването на част от бизнеса на Liberty Global от Vodafone