IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виваком попадна в ръцете на Спас Русев*

Предприемачът е спечелил телекома срещу сумата от 330 млн. евро

12:41 | 20.11.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Виваком</em></p>

Снимка: Виваком

Търгът за българския телекомуникационен оператор Виваком беше спечелен от Спас Русев, който ще плати 330 млн. евро за компанията, твърди Дарик. Аукционът, който се проведе в Лондон, е завършил в 4 ч. сутринта.  

Гръцкият предприемач Панос Германос и българинът Спас Русев внесоха 20 млн. евро депозит, за да участват в наддаването, а според вестника търгът е бил инфарктен. Той е започнал в 11 ч. българско време в четвъртък и е продължил до 4 ч. сутринта на 20 ноември.

Търгът е организиран от руската ВТБ Капитал, инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка ВТБ, а в рамките му се е появило напрежение, защото в регламента не е било предвидено толкова дълго наддаване. Това е довело до спорове дали аукционът да бъде прекъснат след полунощ или да продължи.

В рамките на търга оценката на Виваком е скочила над 10 пъти, като към 19 ч. българско време в четвъртък е била около 280 млн. евро. Нощното наддаване пък е увеличило цената с 50 млн. евро.

ВТБ Капитал е в състояние да започне процеса на продажбата въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на InterV - базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на Виваком. Тя не успя да изплати заема с падеж през май. Заемът е обезпечен с акции на InterV. След като изчака половин година след крайния срок ВТБ Капитал обяви, че пристъпва към продажбата на оператора.

В Лондон се продадоха акциите на регистрираното в Люксембург дружество InterV Investment.

Всъщност новият собственик Спас Русев е свързан с почти всички телекоми в България. Това е така, защото чрез компанията му Телелинк голям китайски производител години наред доставяше техника в страната, ползвана от трите телекомуникационни оператора.

Вторият кандидат Панос Германос се е отказал от наддаването при достигане на сумата от 330 млн. евро. В момента той контролира гръцката компания Olympia. Германос е известен със своя веригата магазини Germanos в България, но има инвестиции и в телекомуникационния сектор, в екопроекти и в имоти. Фактът, че в телекомуникациите Германос е имал за партньор Тор Бьорголфсон, породи очакването, че двамата играят в отбор и за “Виваком”, допълва изданието.

Името на Русев отново привлече вниманието преди няколко години, когато той се яви като купувач на два хотела в София – Radisson и Hilton. До момента той все още не е направил коментар по повод стратегията си за развитие на Виваком.

Късно в четвъртък Ройтерс обяви, че Русев и Greek Olympia Group заедно с хедж фонда Third Point наддават за най-големия телекомуникационен оператор в България Виваком, като търгът е организиран от Ernst & Young.

ВТБ Капитал е в състояние да започне процеса на продажбата въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на InterV - базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на Виваком. Тя не успя да изплати заема с падеж през май. Заемът е обезпечен с акции на InterV.

Велчев заяви, че продажбата е единствена възможност, която стои пред компанията, тъй като не е възможно рефинансиране, отчасти поради ограничения, наложени от страна на българските власти върху книжата на InterV и Виваком след колапса на КТБ. 

Viva Telecom Bulgaria ЕАД, в която непреки акционери са "ВТБ капитал" и "Бромак", придоби контрол над БТК (което е официалното търговско име на Виваком) през 2012 г. Компанията търсеше купувач от 2011 г. заради невъзможност да обслужва задълженията си към Deutsche Bank, Castle Hill, European Investment Bank, Raiffeisen Zentralbank и Royal Bank of Scotland, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Схемата на сделката предполагаше, че кредиторите ще отпишат 1 млрд. евро от задълженията за 1,65 млрд евро, като запазят миноритарен дял. Новите инвеститори трябваше да заплатят веднага 130 млн. евро и да поемат дългове за 617 млн. евро, обяснява руският "Ведомости". Общата сума на сделката бе 737 млн. евро, според руския вестник.  

В началото на годината пък белгийският гражданин с руски паспорт Пиер Луврие обяви сделка за няколко компании под контрола на Василев, сред които и БТК. Но през юли той се отказа от покупката. Чрез поредица от междинни дружества ( SPV) мажоритарният собственик на КТБ контролира 43% от БТК, а ВТБ (чрез "Крушър" - 33%. Руската компания обаче успя да изкупи вземанията на кредиторите на InterV - едно от междинните дружества.

Междувременно Виваком вече е най-големият телекомуникационен оператор в България по отношение на приходите.

*Актуализирано в  13.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 16 rate down comment 0
kony
преди 8 години
Ето КОЙ е Спас Русев http://mobile.frognews.bg/news_58424
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Взел 330 милиона от ВТБ сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
bgboby
преди 8 години
"Търгът за българския телекомуникационен оператор Виваком беше спечелен от Спас Русев, който ще плати 330 млн. евро за компанията, ТВЪРДИ ДАРИК.""а според ВЕСТНИКА търгът е бил инфарктен."Последно Дарик ли са източникът или някой безименен вестник???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 1
deepdish88
преди 8 години
Прокуратурата ще разследвали Спас Русев от къде има 330 милиоана евро защото по разчети в UK той дори няма толкова за придобиването на Хилтън дори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 46 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Спас Русев е човекът, който бе сочен, че през 1991 г. като зам.-шеф на Агенцията за чуждестранна помощ е участвал в препродажбата на даренията за бедните през фирмата си "Артемис". Обвиненията обаче не бяха доказани. Спас Русев сам се призна за "духовен баща" на юпитата в НДСВ. Които гальовно го наричаха "нашият Спас" и "вуйчо". Той се озова в епицентъра на "яхтения скандал" през 2003 г., когато от взривената кола на Иван Тодоров-Доктора изскочиха мистериозни снимки на контрабандиста в компанията на финансовия министър Милен Велчев, транспортния министър Пламен Петров и депутата Мирослав Севлиевски.Спас Русев започва работната си биография като учител по физическо в радомирското с. Гълъбник. Перничанинът прави кариера и като организатор на тържества и водещ в дискотеки в радомирския младежки дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
andy2000
преди 8 години
Нещо кораба-майка май се обаджа? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 13
Иван Митев
преди 8 години
Полезно е да се зачита, че ситуацията при Виваком се развива при силно регресивно влияние на сгрешена парична система. Последиците от допусканата държавна грешка са обществено вредни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 48 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Тоя не беше ли на онези снимки от яхтата по времето на царя ? ... с милен велчев и доктора .... или се бъркам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
Ашколсун, че са можали. Големи вагабонти. Ама скандалът тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 22
ert
преди 8 години
Браво за сделката и честито на г-н Русев. Малко вероятно е управлението на телекома да остане в негови ръце, просто той не е в този бизнес, занимава се основно с оборудване, а не с използването му. Телекома така или иначе се знае, че трябва да се върне на г-н Василев и явно това ще е изпирането му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още