IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivendi продава GVT на Telefonica за близо 7,2 млрд. евро

Френският телеком ще получи 4,66 млрд. евро в брой, както и дялове в Telefonica Brasil и Telecom Italia

10:41 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Vivendi продава GVT на Telefonica за близо 7,2 млрд. евро

Френският телекомуникационен и медиен конгломерат Vivendi се съгласи да продаде поделението си в Бразилия GVT на испанския телекомуникационен гигант Telefonica в замяна на пари в брой и миноритарни дялове в два оператора, пише Wall Street Journal. Сделката ще е в размер на близо 7,24 млрд. евро.

Vivendi ще получи 4,66 млрд евро в брой, 450 млн. евро от които ще използва за изплащането на дългове и задължения по оборотния си капитал. Също така френската компания ще получи дял от 7,4% в поделението на Telefonica в Бразилия, както и дял от 5,7% в Telecom Italia, обяви Vivendi. Двата дяла се оценяват съответно на 2,02 млрд. евро и 1,01 млрд. евро на база пазарните цени на акциите на двете компании в четвъртък.

Сделката е получила съгласието на борда на Vivendi, но подлежи на одобрение от бразилските регулатори. От Vivendi казаха, че очакват сделката да бъде приключена преди края на първата половина на 2015 г.

Vivendi и Telefonica започнаха преговори за продажбата на GVT в края на миналия месец, след като испанският телеком увеличи предлаганата от него цена, за да "надцака" предложението на Telecom Italia.

С този ход Telefonica се поставя в по-изгодна позиция за конкуренция с най-големия широколентов интернет доставчик в Бразилия America Movil. Така Telefonica ще има 30% дял на бразилския пазар за широколентов интернет достъп, докато America Movil ще държи 32%, а Oi SA’s - 27 на сто.

Продавайки GVT, Vivendi продължава да съкращава телекомуникационните си активи. През миналата година Vivendi се раздели с активи на стойност повече от 30 млрд. долара, включително и чрез продажбата на френския мобилен оператор SFR, за да се съсредоточи върху медийния си бизнес.

Акциите на Telefonica поскъпват с 1,8 на сто до 12,37 евро в Мадрид, а тези на Vivendi печелят 0,9% до 19,64 евро в Париж. Книжата на Telecom Italia поскъпват с 1,6% до 92 цента в Милано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още