IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone на път да придобие Ono

За Vodafone покупката би била трето придобиване в широколентовия сектор в Европа за 2 години

17:05 | 08.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ono има 1,9 милиона клиенти на кабелната си мрежа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ono има 1,9 милиона клиенти на кабелната си мрежа. Снимка: Ройтерс

Британският телекомуникационен концерн Vodafone е подписал предварителен договор за покупката на испанската кабелна група Ono, след като е повишила първоначалната си оферта за компанията, съобщава Ройтерс, позовавайки се на два свои източника.

Подкрепяната от фондове за дялови инвестиции Ono предлага кабелна телевизия, интернет услуги, фиксирана и мобилна телефония. По-рано през февруари компанията отхвърли първоначалната оферта на Vodafone и реши да пристъпи към процес по качване на борсата, който би я оценил на 7 млрд. евро.

Според източниците на Ройтерс офертата на Vodafone трябва да е значително по-висока от тази стойност, за да убеди Ono и акционерите й да изоставят листването.

„Вчера е имало среща между акционерите и изпълнителния директор на Vodafone Виторио Колао. Дю дилиджънс процесът ще започне този уикенд, за да може да се стигне до обвързваща оферта”, казва един от източниците.

Според другия източник акционерите в Ono са заявили на Vodafone по време на срещата, че ще очакват оферта до 13-и март, когато кабелната група ще започне официални стъпки по плана за качването на компанията на борсата в Мадрид.

Инвестиционните фондове Providence Equity Partners, Thomas H. Lee Partners, CCMP Capital Advisors и Quadrangle Capital притежават 54 на сто Ono, според информация от корпоративния сайт. 

Ono има 1,9 милиона клиенти на кабелната си мрежа и покрива 70% от територията на Испания, или 7,2 милиона домакинства, от общо 16 милиона. Предвид факта, че изгради мрежата си по-късно от останалите кабелни и телекомуникационни групи, Ono може да се похвали с широколентова скорост от 200 мегабита в секунда, което е до 20 пъти повече от скоростта при някои от конкурентите й.

За Vodafone покупката на Ono би била трето придобиване в широколентовия сектор в Европа за 2 години. Сделката цели да подобри мрежите й и да подкрепи европейския й бизнес, след продажбата за 130 млрд. долара на американското й подразделение.

Водещият кабелен оператор в Европа Liberty Global се съгласи през януари да плати 11,3 пъти EBITDA на холандския конкурент Ziggo. Vodafone плати 11,9 пъти EBITDA за Kabel Deutschland през миналата година.

Ono има EBITDA от 752 млн. евро за  2012 г., така че ако сумата се умножи по 11 пъти, то възможната оферта на Vodafone може да е около 8,2 млрд. евро, изчислява Ройтерс. 

Средностатистически сделките в сектора на кабелната телевизия се извършват през 2013 г. при 9,4кратно увеличение на EBITDA, показват данни на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още