IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone обсъжда евентуално сливане с Liberty Global

Двете компании обмислят сливане на европейските си активи, ако не успеят да договорят цялостно обединение

13:51 | 05.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Vodafone Group Plc и Liberty Global Plc обсъждат редица потенциални сделки, включително цялостно сливане, на фона на обединения в телекомуникационната индустрия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Разговорите са неофициални и са на ранен етап, а до споразумение може и да не стигне заради сложността на предложените сделки и регулаторните притеснения, твърдят запознати. Проблеми с мениджмънта, включително избор на управител на обединената компания и ролята на милиардера и председател на Liberty Global Джон Малоун, също възпрепятстват процеса.

Другите обсъждани възможности включват обединяването на европейските бизнеси на компаниите, както и серия от размяна на активи. Сливането на двата оператора би било една от най-големите сделки някога въз основа на стойността на компаниите. В момента стойността на Liberty Global е около 89 млрд. долара, а на Vodafone – 140 млрд. долара. Засега обаче представители и на двете компании отказват коментар.

Цената на акциите на Vodafone в ранната търговия на лондонската борса се вдигна с 2,1% до 253,35 пенса за брой, докато тази на Liberty Global се покачи с 6,2% в късното търгуване в САЩ в четвъртък.

Изправени пред нарастващия натиск за поддържане на ръста на печалбата, телефонните компании използват сделки за придобивания, за да се разширят, докато все още има възможности за евтино финансиране. Liberty Global е най-голямата кабелна компания в света и може да диверсифицира продуктите си чрез безжични активи и оферти за пакети, които включват четири основни услуги – телевизия, стационарна телефония, високоскоростен интернет и безжична връзка.

Европейските телекомуникационни компании бързо се обединяват, за да увеличат мащаба и предложенията си към клиентите си заради сериозната конкуренция, която сваля цените и маржовете на печалба.

През февруари BT Group Plc обяви, че е постигнала споразумение да придобие за сумата от 19 млрд. долара EE Ltd., британски мобилен оператор, съсобственост на Deutsche Telekom AG и Orange SA. Сделката създаде компания, която също предлага пакета от четири услуги.

През март Telefónica SA продаде О2, безжичния си оператор във Великобритания, на базираната в Хонконг Hutchison Whampoa Ltd. за сумата от 15,3 млрд. долара.

За възможната структура на сделката между Vodafone и Liberty Global се говори от края на миналата година. Макар че закупуването на цялата Liberty беше първоначалната идея на главния изпълнителен директор на Vodafone Виторио Колао, напоследък неговата цел се измести към придобиване на западноевропейските активи на компанията.

Като част от сливането на европейските активи на компаниите Vodafone вероятно ще проучи възможността за изнасяне на операциите в Близкия изток и Африка.

В интервю за Bloomberg News от миналия месец Малоун заяви, че обвързването с Vodafone ще бъде „сериозно позициониране“ на кабелната му компания в Западна Европа, като това беше и първият му коментар по отношение на дълго обмисляното сливане на операторите. Той обясни и ползите от сливането за пазари като Германия, Великобритания и Нидерландия.

Малоун в момента засилено слива активи за разпространение. Неговата Liberty Broadband Corp. притежава повече от 25% от Charter Communications Inc., която наскоро се съгласи да придобие Time Warner Cable Inc. за сумата от 55 млрд. долара. Liberty Global купи холандския кабелен оператор Ziggo NV през миналата година, а през 2013 г. придоби британския кабелен оператор Virgin Media Inc. за сумата от 16 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още