IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone придобива испанската Ono за над 7 млрд. евро

За британците покупката е трето придобиване в широколентовия сектор в Европа за последните две години

10:00 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ono разполага с 1,9 млн. клиенти на кабелната си мрежа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ono разполага с 1,9 млн. клиенти на кабелната си мрежа. Снимка: Ройтерс

Британският телекомуникационен концерн Vodafone е постигнал споразумение с акционерите на Ono SA да купи испанската компания за кабелна телевизия за малко над 7 млрд. евро (9,73 млрд. долара), включително и задълженията, предава MarketWatch, като се позовава на информирани източници.

Договорът за покупката, който трябва да бъде обявен в следващите дни и ще изисква одобрение от регулаторните органи, е част от набиращата сили консолидация на раздробения европейски масив от телекомуникационни оператори и ще добави много необходимата сила за бизнеса с фиксирани линии на испанското подразделение на Vodafone. 

Сделката идва след седмица на преговори и предварително обезсмисли отдавна планираното първично публично предлагане на акции на Ono.

Британският телеком гигант планира да поеме задълженията на кабелния оператор в размер на 3,34 милиарда евро и да заплати останалата част от договорената сума в брой на акционерите на кабелната компания, които са водени от група американски инвестиционни фондове, твърди източник с информация за сделката. Инвестиционните фондове Providence Equity Partners, Thomas H. Lee Partners, CCMP Capital Advisors и Quadrangle Capital притежават 54 на сто от Ono.

Ono разполага с 1,9 млн. клиенти на кабелната си мрежа. Предвид факта, че изгради мрежата си по-късно от останалите кабелни и телекомуникационни групи, Ono може да се похвали с широколентова скорост от 200 мегабита в секунда, което е до 20 пъти повече от скоростта при някои от конкурентите й.

За Vodafone покупката на Ono е трето придобиване в широколентовия сектор в Европа за 2 години. Сделката цели да подобри мрежите й и да подкрепи европейския й бизнес след продажбата за 130 млрд. долара на американското й подразделение.

Водещият кабелен оператор в Европа Liberty Global се съгласи през януари да плати 11,3 пъти EBITDA на холандския конкурент Ziggo. Vodafone плати 11,9 пъти EBITDA за Kabel Deutschland през миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още