Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Vodafone реже дивидента за първи път от 1990 г.

Намаляващите приходи, растящите разходи за спектърни честоти и скъпото придобиване са причините за решението

Vodafone реже дивидента за първи път от 1990 г.

Снимка: Ройтерс

Дивидентът на британския телекомуникационен концерн Vodafone Group Plc се срина под натиска на намаляващите приходи, растящите разходи за спектърни честоти и придобиването в размер на 21 млрд. долара, което представлява мрачна проверка на действителността за европейската телекомуникационна индустрия, коментира Bloomberg.

Най-големият телекомуникационен оператор в региона оряза дивидента си с цели 40% от 15,07 цента на акция до 9 евроцента на акция, ревизирайки заявката на главния изпълнителен директор Ник Рийд да запази изплащането на непроменено ниво. Това е първото намаление, откакто дружеството започна да изплаща дивиденти на акционерите си през 1990 г.

Още по темата

Този ход позволява на Рийд да спести пари в брой, тъй като продажбите на основните пазари са подложени на непрекъсната атака от страна на конкуренти, които предлагат договори без излишни разходи и бивши монополисти, които затвърждават позициите си с доминиращи мрежи. Vodafone се подготвя да похарчи милиарди евро за модернизиране на мобилната мрежа и за ефирна честота, необходима за следващото поколение ултра бързи безжични услуги.

Органичните приходи от услуги на Vodafone се свиват с 0,6% през четвъртото тримесечие спрямо предходната година, в сравнение с прогнозата на анализаторите за 0,7% спад, тъй като продажбите се влошават в Италия и Испания. Мярката компенсира донякъде въздействието на активността по отношение на сливанията и придобиванията и на валутните колебания.

Същевременно заради редица отписвания компанията отчита загуба в размер на 951 млн. евро. Нетната задлъжнялост се понижава към края на март до 27 млрд. евро след 29,6 млрд. евро година по-рано. 

Vodafone свива дивидента си заради по-ниските прогнози за приходите, скъпите търгове на мобилния спектър и редица рискове, като търговското напрежение и Brexit, поясни мениджърът в рамките на конферентния разговор с анализаторите.

„Пред нас може да има още предизвикателства" и „на тази основа искаме да сме сигурни, че разполагаме с достатъчно пространство", каза той.

Компанията се стреми да се върне към растежа на приходите през юли-септември, докато ускорява цифровия преход, опростява операциите си, генерира по-добра възвращаемост от инфраструктурата си и продължава да продава активи.

Акциите на Vodafone поскъпнаха с 2,9%  в началните часове на търговията в Лондон, възстановявайки се от рязкото понижение в самото начало на търговията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Сделка за милиарди: Liberty Global купува швейцарския телеком Sunrise