IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възпитаници на NASA, SpaceX и Станфорд проектират интернет в Космоса

Американската технологична компания Audacy ще изгради интернет мрежа в околоземната орбита до 2020 г., която ще свързава отделните сателити

20:46 | 10.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възпитаници на NASA, SpaceX и Станфордкския университет основаха компанията Audacy, която по тяхно мнение е на прага на изграждането на интернет в Космоса.

Седалището на Audacy е в Калифорния, а проектът е свързан с предоставяне на първата космическа система за пренос на база данни, съобщава CNBC.

Компанията съобщи, че мрежата ще започне да функционира напълно до 2020 г.

Федералната комисия по съобщенията в САЩ (ФКС) предостави изключително важния лиценз за извършване на подобна дейност по-рано през август. 

Мрежата ще използва две наземни станции в Сан Франциско и Сингапур, за да комуникира с три свързани сателити от средна околоземна орбита, които се планира да бъдат активирани през 2019 г, като за момента се използват за GPS услуги.

Понастоящем повечето сателити са разположени в ниска околоземна орбита и се свързват директно с кула, която се намира на земята, като предоставят информация само за един клиент в даден момент.

Главният изпълнителен директор на Audacy Ралф Еуиг заяви, че текущият търговски модел на компанията се основава на „линия на видимост“ и прозорецът за контакт ще бъде съкратен до 10-15 минути за всеки пропуск.

Еуиг добави още, че неговият план е да свърже трите сателита от средна околоземна орбита с тези от ниска орбита. Това ще позволи да се прехвърлят данни към повърхността по всяко време.

„Audacy ще разгърне капацитета на спътниците от по-висока орбита, които ще работят подобно на мобилните клетки по хълмовете и високите сгради“, добави Еуиг.

„Може да достигнем до всички потребители, които ще бъдат свързани със сателитите, агрегиращи цялата необходима информация. Тази информация ще бъде насочена към двете наземни точки“.

Повече от 20 хил. сателита се очаква да влязат в експлоатация през следващите пет години.

Разработването на този проект струва 300 млн. долара и инвестициите са осигурени от различни капиталови инвеститори, както и от проектно финансиране и потребителски депозити.

Еуиг смята, че типичното търсене на услугата ще дойде от компании, които работят със сателити за наблюдение.

„Ако имате достъп до информация от мобилен тип, тогава може да предоставите тази информация до различни важни приложения като прогнозата за времето, управлението на транспорта, движението на даден айсберг или развитието на нечие бедствие“, добави още той.

Преди активирането на трите основни сателита компанията ще пусне два тестови сателита, които ще проверят радиочестотния спектър и комуникацията с наземните станции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още