Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Започва полският съдебен процес за шпионаж, свързан с Huawei

В случая са намесени бивш агент на полските тайни служби и бивш директор на китайската компания

Започва полският съдебен процес за шпионаж, свързан с Huawei

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Съдебен процес за шпионаж с участието на бивш агент на полските тайни служби и бивш служител на Huawei започва във Варшава днес, докато някои европейски държави обмислят дали да изключат оборудването на китайската група от своите 5G мрежи, предава Ройтерс.

През януари 2019 г. Полша арестува двамата мъже по подозрение в шпионаж за Китай. Този ход засили международния дебат за потенциалните рискове за сигурността от използването на оборудването на Huawei за комуникационните мрежи.

Huawei многократно отрече оборудването ѝ да може да се използва за шпионаж от властите в Пекин, но САЩ притискат други държави да наложат забрана на компанията. В Европа само Великобритания и Швеция са го сторили до този момент.

Още по темата

Полските прокурори твърдят, че използвайки прикритието, че е бил директор на Huawei, 39-годишният Уан Уейдзин е прекарал повече от седем години в шпионаж за Китай. По този начин той се е опитвал да укрепи способността на компанията да влияе на полското правителство и „да ѝ даде възможност да... управлява... технологичната инфраструктура на държавата“, сочат съдебни документи.

Уан, който е задържан след ареста си, е обвинен и във вербуването на бивш агент на полските тайни служби, който според прокурорите го е информирал за начините на въздействие върху радиомрежите на страната, ползвани за обществена безопасност.

Полският подсъдим Пьотр Д. е работил години наред в най-висшите етажи на властта. Сега той е обвинен, че се е „предлагал като източник на информация“, свързана с публичната администрация.

И двамата мъже отричат да са извършили някакви нарушения.

Прокурорите твърдят, че специалистът по киберсигурност, който е поискал фамилното му име да не бъде разкрито съгласно правилата за неприкосновеност на личния живот, е информирал Уан за системата за наблюдение, която пази нарушители да не получат достъп до класифицирана информация, изпратена чрез оптични комуникационни мрежи, създадени от военния университет във Варшава.

Адвокатът на Ян Бартоломей Янковски твърди, че прокурорите нямат доказателства дали клиентът му е извършвал шпионска дейност. „Няма никакви доказателства за нещо незаконно“, коментира той пред Ройтерс.

Huawei, която уволни Уан след ареста му, но е помогнала за финансиране на адвокатските му такси, миналия месец заяви, че дейността ѝ е „в съответствие с най-високите стандарти за прозрачност и спазване на законите и разпоредбите“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
T-Mobile US привлече повече абонати на месечна сметка от очакваното