IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Telefónica иска конкурента си E-Plus от KPN?

KPN и Telefónica Deutschland очакват, че сделката ще създаде синергии на стойност между 5 и 5,5 милиарда евро

13:19 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанският телекомуникационен гигант Telefonica и холандската група KPN очевидно имат общо виждане за консолидацията на германския пазар на мобилни услуги: испанците искат да купят от холандците дъщерната им компания E-Plus за 5 млрд. евро в брой и със сливането да създадат най-голямата германска компания за мобилна телефония по брой клиенти, пише в свой анализ WSJ.

Акциите на KPN, сред чиито акционери е мексиканският телекомуникационен магнат и най-богат човек в света Карлос Слим, скочиха вчера с 13% на амстердамската борса. Книжата на Telefonica, която е сред най-задлъжнелите телефонни компании в Европа, се повишиха с 1,3%, докато акциите на германското й поделение - Telefonica Deutschland Holding AG (O2D), поскъпнаха с 6,8% във Франкфурт.

KPN ще получи и дял от 17,6% от Telefónica Deutschland, борсово котираното германско дъщерно дружество на испанците. Като цяло сделката е на стойност 8,10 милиарда евро, 9 пъти над очакваните за тази година резултати на E-Plus. И на други места в Европа, например във Франция, телекомуникационните компании реагират на силната конкуренция. В Европа има около 100 мобилни оператори, докато в Съединените щати те са само четири.

Със сливането на номер три на пазара в Германия – E-Plus, с най-малкия мобилен оператор O2 ще се сформира група с 43 милиона клиенти, приходи от 8,3 млрд. евро за миналата година и дял от приходите на пазара от 32 на сто. Това ще направи от общата компания лидер на равна нога с досегашния номер едно Deutsche Telekom, а на второ място ще остане Vodafone.

Британците искат да придобият и Kabel Deutschland, за да се конкурират с  Deutsche Telekom като интегриран доставчик на мобилен, широколентов интернет и телевизия. Telefónica Germany, която също предлага услуги с марката O2, осигурява широколентов достъп до интернет.

Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още