Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Транспорт и инфраструктура

Пътникопотокът през летищата в Европа остава с 60% под нивата отпреди пандемията

Летище София е обслужило 3,3 млн. пътници през 2021 г. спрямо над 7 млн. през 2019 г.

Пътникопотокът през летищата в Европа остава с 60% под нивата отпреди пандемията

Снимка: Paul Morris/Bloomberg

През 2021 г. европейските летища са загубили 1,4 млрд. пътници в сравнение с 2019 г. Спад регистрират всички летища, без значение от големината и местоположението им. Основна причина за влошаването на резултатите в последните месеци е омикрон варианта на коронавируса, който допълнително забавя възстановяването, сочи анализ на Международния съвет на летищата ACI Еurope – организация, в която членуват 427 летища.

През 2021 г. е започнало подобряване на пътникопотока, като ръстът е 37 на сто спрямо година по-рано, но възстановяването е все още далеч от нивата през 2019 г., когато броят на пътниците е бил с почти 60% по-голям.

Пандемията е основната причина за състоянието на авиационния сектор, като кризата, причинена от нея, е най-големият шок за индустрията в историята. 

Още по темата

По-малките, т.нар. регионални летища, се възстановяват с по-бързи темпове от големите, но също са с над 50% по-лоши показатели спрямо 2019 г.

Най-много пътници през изминалата година са обслужили летищата в Истанбул, Москва-Шерметиево, Париж-Шарл Дьо Гол, Амстердам-Шипхол и Москва-Домодедово, сочат още данните на ACI, представени от пресцентъра на столичния аеропорт.

Данните за летище София следват общата тенденция – бавно възстановяване, но значително по-неблагоприятни резултати спрямо периода преди пандемията.

През 2021 г. столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г., когато пътниците са били над 7 милиона. Негативната статистика се допълва от близо 3 900 заявки за отмяна на полети от и до София, направени в периода от 5 до 25 януари 2022 г.

Въпреки запазването на изключително ниски и конкурентни нива на летищни такси на столичния аеропорт все още се очаква, че авиационната индустрия в България няма да се възстанови през 2022 г. и броят на пътниците на столичното летище за тази година отново ще бъде под нивата отпреди кризата.

„Възстановяването е все още далеч, макар да виждаме първи сигнали за подобрение. Независимо от пандемията успяхме да запазим всички работни места засега въпреки загубите, които отчитаме за 2021 г. и които очакваме и през настоящата година“, каза изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Транспорт и инфраструктура
България ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и газа