IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуване на CFD върху суровини

Договорите за разлика правят достъпни за дребните инвеститори борсово търгуваните суровини

10:18 | 19.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Търгуване на CFD върху суровини

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, посветени на основен инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

В рамките на рубриката Търговия със CFD ще се опитаме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти.

Когато един трейдър чуе за суровини, най-вероятно той ще си помисли за пазара на фючърси, където суровините се търгуват от много десетилетия насам. Всъщност пазарите на суровини са една от най-старите форми на търговия в света.

Преди хиляди години човечеството вече е търгувало с основни суровини като пшеница и злато на много международни пазари от Египет до Китай. Като цяло суровините включват селскостопанска продукция като царевица и пшеница, енергийни продукти като петрол и газ, неблагородни метали и благородни метали, включващи злато и сребро.

На традиционните пазари за суровини търгуват производителите и потребителите на продукцията им. Трябва да поясним, че под производители се разбират тези компании, които предлагат суровините на пазара. Например минно-добивната компания Rio Tinto, която извлича неблагородни метали. За потребител може да се приеме корабостроителна компания, която си подсигурява постоянна наличност на метал на достъпна цена.

Измежду вече споменатите участници на пазара се намират спекулантите и дребните инвеститори, чиято основна цел е да спечелят от разликите в цените на суровините.

Всеизвестно е, че пазарите на фючърси отдавна се свързват със спекулиране и риск, въпреки че със същия успех се използват като механизъм за застраховане. Например производителите използват тези пазари, за да си подсигурят управляема цена за суровините, които са им нужни.

Проблемът на тези пазари е, че фючърсните договори са за големи количества и съответно са доста скъпи за търговия.

Друг начин да се включите на пазара на дадена суровина е директно да купите акции в компания производител, каквато е Rio Tinto, но тогава ще сте изложени на влиянието на мениджърите на компанията.

Днес пазарите на суровини са значително по-достъпни за дребните инвеститори. През последните години договорите за разлика станаха достъпни и при търговията на суровини. По този начин днес трейдърите имат алтернатива и още по-важно - висше финансово средство за спекулация.

Брокерите на CFD котират цените на повечето световни пазари на суровини, където се продават благородни метали (като злато и сребро), енергийни продукти (като петрол и природен газ), неблагородни метали (като мед), селскостопански суровини (като какао, дървен материал или пшеница) и други.

Много от договорите за разлика, базирани върху суровини, се издават върху фючърсни контракти, макар че има някои и на базата на спот цени. Това означава, че CFD договорът има краен срок, който е съобразен с датата на приключване на фючърсния контракт.

Брокерите на CFD се справят с тези крайни срокове по два начина. Първият предполага, че посредникът ще уреди автоматично прехвърляне към следващ договор, когато контрактът на фючърса изтече. Другият вариант е брокерът да предложи парично споразумение, за да анулира договора.

Предимството на CFD търговията

Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 11 години
нищо не споменавате за недостатъците на ДЗР като инструмент това също ще е доста полезно за новите трейдъри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още