IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в долара може би е надценено

По-късно от очакваното вдигане на лихвите от Фед може да доведе до срив на зелената валута

12:50 | 21.01.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Федералният резерв на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Федералният резерв на САЩ. Снимка: Ройтерс

След като Швейцария шокира пазарите като премахна ограниченията върху валутата си, инвеститорите започват да се питат дали подобна изненада в паричната политика не се очертава и при долара, пише Bloomberg.

Samson Capital Advisors заяви, че ходът на Швейцария, който накара франкa да поскъпне с до 41% в един момент спрямо еврото миналата седмица, бе „добро припомняне“ за рисковете от следване на стадото. В същото време спекулантите увеличават залозите, че доларът ще достигне ново ниво.

Шок от страна на Федералния резерв (Фед) като например повишаване на основния лихвен процент по-бавно, отколкото очакват инвеститорите, може да доведе до дерайлиране на долара, предупреждава State Street Global Advisors. Зелената валута достигна най-високото си ниво за последното десетилетие.

„Хората започват да преосмислят какви са техните позиции“, заяви Джонатан Люис, главен инвестиционен мениджър в базираната в Ню Йорк Samson, която контролира 7,4 млрд. долара активи.  В случая на Швейцария „хората залагаха милиарди долари на добрината на непознати хора, които никога не са срещали, чиито имена те дори не могат да произнесат“.

Индексът Dollar Spot Index на Bloomberg, който следи американската валута спрямо еврото, йената и осем други валути, се отправя към седми пореден месец на възход заради предположението, че Фед ще повиши основния лихвен процент от 0% до 0,25% в следващите месеци. В същото време трейдърите очакват Европа и Япония да отслабят валутите си, като наводнят пазарите с повече пари.

Едва сега, когато бяха шокирани от Швейцарската национална банка, някои инвеститори се питат: Ами ако грешим?

Малък спад в икономиката на САЩ - точно толкова голям, че да накара хората да си кажат „Може би основният лихвен процент няма да се повиши, Фед изчаква“ - може да отнеме част от блясъка на долара“, заяви Грег Питърс, старши инвеститор в Prudential Financial. Неговата компания отговаря за 534 млрд. долара активи.

Продължаващото позициониране на долара причинява тревога сред някои инвеститори.

Хедж фондовете и другите големи спекуланти увеличиха нетните залози за укрепване на долара спрямо осемте основни валути до рекордните 448 675 поръчки през седмицата до 13 януари. Това показват последните данни на американската Комисия по търговия със стокови фючърси.

Прогнозите от проучванията на Bloomberg все още показват, че американската валута ще продължи да поскъпва спрямо всички без 10 валути от общо 31 най-търгувани до края на годината. През 2014 г. доларът поскъпна спрямо всички 31 валути.

Вече има признаци, че Фед е започнал да се отдръпва от неминуемото повишение на основния лихвен процент.

Висши служители на Фед призовават за „търпение“ по отношение на паричната политика сред срещата им през декември. Те отбелязват рисковете пред икономиката от ниската цена на петрола и слабия растеж в чужбина. Фючърсите сега отбелязват 50% шанс САЩ да увеличи основния лихвен процент до 0,5% или по-висок преди октомври. В края на годината трейдърите залагаха на увеличение през септември.

„Бичите“ позиции може да навяват усещане за дежаву сред инвеститорите.

Спекулантите повишиха позициите си за отслабване на франка спрямо долара до най-високото ниво от година и половина този месец, показват данни на CFTC. Вместо това надеждите им бяха попарени от 21% ръст до повече от тригодишен връх на 15 януари. Франкът също така отбеляза безпрецедентен ръст от 23% спрямо еврото същия ден, след като Швейцария изостави ограничението върху валутата си, което бе наложила през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Буда Гоцев
преди 9 години
не е лотария, а казино - при лотарията не губиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
qmzp
преди 9 години
Никога не може да се предвиди движението на долара,затова аз не се интересувам от това,тези движения са изкуствени,но и в същото време реални,много е сложно.За Европа не е толкова важно дали долара е нагоре или надолу.И еврото и долара са адски надценени,защото са много,така че кво от туй,паритет ми ок дори и по скъп долар,САЩ няма да допуснат голям срив на еврото,едно време се конкурираха с марката,така че сега е същото,не е удобно на богатите да има само една валута,ако е една по трудно ще ни цицат,те са се разбрали западните паралии,а ние да гадаем е несериозно,това е адски глобално и не е от частен характер,ако еврото изчезне ще се превалутира в марки пак или нещо друго,изключвам азиатси валути,поради простата причина че в Европа са технологиите и САЩ.А за България е крайно време да въведем еврото,с неговите плюсови и минуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
menroom
преди 9 години
долара от утре ще пада,jorka...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Jorkata
преди 9 години
Лотария е, но в близкото бъдеще доларът има най-добри изгледи спрямо останалите валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Голямата лотария, наречена долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още