IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризите в Аржентина и Турция заплашат да погълнат нововъзникващите пазари

Заради драстичното обезценяване на аржентинското песо централната банка увеличи основния си лихвен процент до безпрецедентните 60%

20:45 | 30.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Значителният срив в стойността на националните валути в Аржентина и Турция се задълбочи в четвъртък, предизвиквайки разпродажби и сред нововъзникващите пазари, съобщава Bloomberg.

Аржентинското песо потъна до ново рекордно дъно, което на свой ред принуди властите в Буенос Айрес да увеличат основния лихвен процент в страната до безпрецедентните 60% от досегашните 45%. Обезценяването на аржентинските пари се отрази особено на валутите в Латинска Америка, където бразилският реал се насочва към нови рекордно ниски резултати.

Минути след 20 ч. българско време аржентинското песо се търгува на цена от 39,75 за долар – нова най-ниска цена за валутата.

Очакванията са третата по големина икономика в Латинска Америка да се свие през тази година, притисната от инфлацията в размер на 31%.

Решението на централната банка в страната идва ден, след като Международният валутен фонд (МВФ) призова за по-строга фискална и парична политика в отговор на срива на песото, припомня Ройтерс.

Независимо от това, че сключи споразумение за финансова помощ на стойност 50 млрд. долара по-рано тази година, аржентинският президент Маурисио Макри не може да убеди пазарите, че ще успее да постигне икономически растеж, едновременно с това намалявайки фискалния дефицит и ограничавайки инфлацията.

Властите в Буенос Айрес вече се съгласиха с МВФ да свият фискалния дефицит от 3,7% от брутния вътрешен продукт през изминалата година до 2,7% през 2018 г. и 1,3% през 2019 г.

В същото време в Турция лирата продължава срива си на фона на съобщението за оставката на заместник-гуверньора на централната банка.

Институцията обяви серия от стъпки през последните седмици, за да се опита да спре спада от над 40% при валутата през тази година, след като въведе отново лимити върху овърнайт трансакциите на междубанковия пазар в сряда. Това затяга ликвидността, въпреки че инвеститорите очакват да видят увеличение на лихвите, за да се възстанови доверието на пазарите.

Малко след 20 ч. българско време цената на лирата достигна 6,719 за долар.

Нововъзникващите пазари бяха разтърсени от поредното притеснение, че опитите на Аржентина и Турция да си върнат доверието на инвеститорите ще окаже натиск и върху техните икономики, обхващайки останалата част от развиващия се свят. Всичко това идва в лош момент като се имат предвид останалите предизвикателства пред инвеститорите – краят на евтините пари, рисковете от световна търговска война и несигурната обстановка в държави като Бразилия.
 
„Тези валути заразяват нововъзникващите пазари“, посочва Шамайла Хан от AllianceBernstein в Ню Йорк.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още