IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред британската лира остават най-лошите в света

Относителните разходи за хеджиране срещу спада на стерлинга през следващите няколко седмици са най-високите в сравнение с останалите валути

17:16 | 22.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В момента в света няма валута, която да притеснява търговците повече от лирата.

Относителните разходи за хеджиране срещу спада на стерлинга през следващите няколко седмици са най-високите в сравнение с останалите валути в световен мащаб. Те надминават и турската лира, която  оглавяваше списъка през по-голямата част от 2020 г., пише Bloomberg.

Това е знак, че търговците са настроени за драматично приключване на сагата с Brexit в края на годината.

Британската валута поевтинява с 0,46% до 1,0945 евро за паунд към 16:33 часа българско време, след като Европейският съюз (ЕС) отхвърли предложените отстъпки на Обединеното кралство в областта на риболова, последният основен проблем, който не намира разрешение. Ликвидността обаче е ниска, което е характерно за търговските дни преди Коледа.

лира лира

Стерлингът получи пореден удар тази седмица в допълнение към несигурността около преговорите за търговска сделка в лицето на новия щам на коронавируса. Заради него около 40 държави ограничиха полетите си до и от Обединеното кралство. Възстановява се и страхът от по-дълбоко икономическо забавяне преди ваксините да бъдат пуснати за по-голяма част от населението.

В понеделник паундът отслабна с 2,5% спрямо долара. Волатилността през следващата седмица ще остане повишена до по-високо ниво спрямо тази при турската лира и бразилския реал.

Ако търговско споразумение с ЕС не бъде постигнато до края на месеца, краят за десетилетията на свободно движение на стоки, услуги, хора и капитали ще настъпи внезапно. Британските фирми ще се върнат към търговия с ЕС по правилата, установени от Световната търговска организация.

По-рано стана ясно, че ЕС обмисля ново предложение за риболовните права на Великобритания на фона на усилията на британския премиер Борис Джонсън да постигне търговска сделка в последния момент.

Двете страни дадоха да се разбере през изминалите поивни дни, че не могат да направят повече компромиси, но в понеделник Великобритания е предложила да направи още отстъпки, ако ЕС отстъпи в други области, съобщават запознати с преговорите източници. Последното предложение на Великобритания предвижда ЕС да намали стойността на рибата, която лови в британски води, с около една трета. Миналата седмица Великобритания настояваше ЕС да приеме понижение с 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Тогава няма да има разлика с турската лира, дето султана не успя да я спаси с голи лафове и заплахи :) Да не говорим че ако ингилизите видят зор, просто ще се изселят масово в континентална Европа, тя Шотландия вече ясна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
vzhekoff
преди 3 години
Аз пък смятам, че перспективите пред лирата са изцяло положителни. Веднъж откачен воденичният камък на субидиите няма да тежи повече. Нито ще се налага да се поддържа висока инфлация за спасяване на всякакви Гърции, Португалии, Италии, Белгии, Испании, че и Франции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
и на една турска лира ... налЕ , Турция кат влезне в ЕС ... на мястото на Англия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
1 евро .= 1 британски паунд Това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още