Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валутен пазар

Турската лира е готова за ново рали

Централната банка на страната е по-склонна да затегне паричната политика, очаква инвестиционен мениджър

Турската лира е готова за ново рали

Снимка: Bloomberg

Инвестиционният мениджър, който правилно предвиди 15% скок на турската лира миналата година, отново се насочва към турбулентната валута, пише Bloomberg.

Томас Кларк, който участва в управлението на 56 млрд. долара в британската инвестиционна компания William Blair International, обяви, че е отворил дълга позиция в турската лира с мотива, че централната банка на страната е по-склонна да затегне паричната политика (дълга позиция е покупката на ценна книга с надеждата, че нейната цена ще се вдигне - бел. ред.)

Има признаци, че той не е сам в оптимизма си - въпреки че геополитическите тревоги предизвикаха отлив през седмицата до 8 октомври, чужденците инвестираха в турски акции и облигации с най-бързите темпове от почти три години през предходните седем дни.

"Смятаме, че лирата е доста подценена“, казва Кларк. „Тя беше подкопана от опасенията, че централната банка под политическо влияние няма да затегне адекватно паричната политика, за да ограничи високата инфлация“, обясни финансистът.

Нарастващите геополитически рискове и отрицателната реална доходност (номиналната доходност минус темпа на инфлация – бел. ред.) на фона на двуцифрена инфлация засилиха натиска върху турската валута, изтласквайки я до още едно рекордно ниско ниво през миналата седмица. Лирата е поевтиняла с 25% тази година, което й отрежда най-лошото представяне на развиващите се пазари след бразилския реал.

Средната прогноза в проучване на деветима икономисти от Bloomberg е централната банка на страната да увеличи лихвения процент със 150 базисни пункта до 11,75% на срещата си този четвъртък.

Още по темата

Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че ставката ще бъде повишена до 13,25%, но предупреждава, че съществува риск „затягането да се забави, което би довело до по-голяма волатилност на лирата".

Икономистите от Goldman понижиха прогнозите си за валутата, като прогнозираха, че тя ще отслабне до 8,50 лири за долар след три месеца. Лирата се търгува на ниво от 7,8857 лири за долар към 10:33 часа българско време.

Така нареченият реален ефективен валутен курс на лирата, който се приспособява към различните темпове на инфлация в кошница на основните търговски партньори на Турция, също е на рекордно ниско ниво. Показателят е популярен при проследяване на конкурентоспособността на дадена валута, тъй като премахва ефекта от нарастващите цени върху износа.

През май 2019 г. Кларк направи подобен тактически бичи призив към лирата, като отново заложи на относително „ястребова“ позиция от страна на политиците. През следващите три месеца лирата поскъпна от около 6,25 за долар до около 5,45 лири за един долар.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 1 месец
Поради неправилна емисия на турската лира, в Република Турция възникна стихиен етап на стопанска криза.
При запазване на грешката на Турската централна банка е с катастрофални щети.
До 2 часа развитието на кризата в Република Турция ще е прекратено, ако Турската централна банка въведе подобрено емитиране на турската лира.

Още от Валутен пазар
Затишие пред валутна буря