IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта достигна най-ниските си нива за последните шест години

Въпреки усилията в сектора металите продължават да поевтиняват

18:52 | 17.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Медта достигна до най-ниските си стойности за последните шест години, след като всички усилия за съживяване на цените на металите – от намаляване на доставките до стимулиране на търсенето в Китай, не успяват да спрат спада. Металите започнаха да поевтиняват преди три години и спадът се ускорява непрекъснато оттогава насам, коментира Bloomberg.

Светът е залят от излишен метал“, казва Малкълм Фрийман, директор на базираната в Уест Малинг, Англия, брокерска компания Kingdom Futures.

Фючърсите на медта с доставки през февруари се понижиха с 2,1% до най-ниското си ниво от май 2009 г. насам. Цената спадна с 0,1% до 4 685,50 долара към обяд на London Metal Exchange. Металът е с 26% надолу от началото на годината досега, като спадът набра инерция след понижение от 14% през 2014 г., което бе двойно по-бързо в сравнение с предишната година.

Glencore и Freeport-McMoRan са сред миннодобивните компании, които намалиха производството си на мед и други метали, отчасти опитвайки се да съживят пазарните цени. Цената на цинка скочи с над 10%, след като Glencore, най-големият производител на метал, заяви на 9 октомври, че ще намали добива си с около една трета. По-малко от месец по-късно цинкът обаче отново поевтиня.

Пазарът в момента доближава точката, в която участниците забравят аргументите по отношение на производствените разходи и областите на подкрепа и се изправят пред реалността, че в момента просто има твърде много метал“, казва Фрийман.

Показател за най-големите производители на метали, следен от Bloomberg Intelligence, е достигнал почти най-ниското си ниво от март 2009 г. насам, дори след края на 8-дневния спад във вторник.

Цената на цинка, която е с 28% надолу през тази година, отбеляза спад от 0,7% във вторник, а на никела – от 1%. Алуминият, калаят и оловото се възстановиха през деня след последните си загуби.

Китай е ключов по отношение на перспективите пред цените. Чилийската Codelco, най-големият производител на мед, планира да предложи най-голямото от 2009 г. насам намаление на премията, която купувачите трябва да плащат за продажбите в Китай, за да повиши доставките към най-големия консуматор и да се пребори със забавящото се търсене, твърдят двама купувачи.

Според Arc Resources Co. през следващата година Китай ще отчете 10% спад на рафинираните продукти.

Всичко е въпрос на настроения“, казва Каспър Бъргеринг, анализатор в ABN Amro Bank NV в Амстердам. „Лошите сигнали от Китай се отразяват пряко върху посоката на цените на неблагородните метали и всяка добра новина се игнорира“.

Към това се добавя и ръста на цената на долара заради очакванията САЩ да повиши лихвените проценти, оскъпявайки металите, оценявани в зелена валута, за купувачите в цял свят.

Спекулантите теглят пари и инвестират в активи, които се справят по-добре в сравнение с неблагородните метали“, казва Робин Бар, анализатор в Societe Generale SA в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още