IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай планира стартирането на дигитална валута

Банката иска да намали разходите за циркулация на традиционните хартиени пари

18:56 | 20.01.16 г.
<p>
	Централната банка на Китай <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Централната банка на Китай Снимка: архив Ройтерс

Китайската централна банка иска да стартира собствена дигитална валута, за да намали разходите за циркулация на традиционните хартиени пари и да засили контрола на централните банкери върху предлагането на пари, съобщават от централната банка на страната, предава Ройтерс.

Екип на банката, създаден през 2014 г., за да проучи дигиталните валути, ще подготви процеса, твърди централният орган в свое изявление, публикувано на сайта му.

„Екипът трябва да подготви по-ясна стратегическа цел за стартирането на дигитални валути, преодоляването на ключови технологични бариери и ранното стартиране на цифровите валути на централната банка“, казва се в изявлението.

Виртуалните валути може да повишат и прозрачността на икономическите дейности и да ограничат прането на пари и укриването на данъци, казва още институцията.

Една от най-популярните дигитални валути е биткойнът, който се създава чрез „миниращ“ процес, при който компютърните ресурси се използват за извършването на милиони изчисления.

Възходът на биткойна обаче, който не се регулира в много страни, предизвика опасения, че валутата може да се използва като средство за пране на пари и финансиране на екстремистки групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още