Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валути и суровини

Достига ли златото рекордна стойност?

Липсата на ликвидност може да натисне спирачките на ръста в цените на благородния метал, посочи Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex

гледано: 3646   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Ако няма ликвидност във финансовата система няма логика цената на златото да расте нагоре
. Рано или късно нуждата от ликвидност кара пазарните играчи да продават активи. Това обясни Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

Според него пазарните играчи все още не са сигурни относно ситуацията на пазарите и нямат яснота какво ще предприемат институциите и доколко има ликвидност.

"Рано или късно нуждата от ликвидност ще накара пазарните играчи да продават активи", прогнозира той. По думите му към момента пазарът изглежда, че не е сигурен и спекулира, че цената на златото ще се повишава нагоре.

Той напомни за ликвидната криза през март, която беше предотвратена и цените на всички активи – стоков пазар, облигации, петрол, злато, сребро, са нагоре, но потвърди, че благородният материал е чак сега във възходящ тренд в сравнение със стоковия пазар.  

Дилърът потвърди, че никой не може да каже какво предстои. „Трябва да видим какво ще се случи до септември, има много неизвестни покрай ситуацията с Covid-19“, каза Стефанов и потвърди, че златото е добра инвестиция.

Главният дилър за Румъния на Tavex смята, че част от очакванията за увеличение се дължат на прогнозите за ускоряване на инфлацията.

“По-скоро обаче се намираме в дефлационна среда”, коментира експертът и посочи, че ако Федералният резерв на САЩ не увеличава баланса си, трудно можем да стигнем до инфлационна среда.

Стефанов коментира и ситуацията при цените на среброто. Той изтъкна, че ролята му на актив убежище е по-ниска от тази на златото, така че волатилността при него е нормална.

Кой от геополитическите фактори оказва най-силно влияние върху златото, което традиционно се приема за актив убежище? Защо инвеститорите са по-убедени, в силата на благородния метал? Ще мине ли златото границата от 2000 долара?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от