Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валути и суровини

Геополитическите събития оскъпиха златото през 2019 г., но подцениха среброто

Ръстът в цената на благородния метал беше знак, че има проблем в световната икономика, коментира Крум Атанасов, управител на Igold.bg

гледано: 3493   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Геополитическите събития доведоха до поскъпването на златото през 2019 г. Среброто може да се счита за подценено. Очаква се проблем с доставките и вероятно вдигане на цената му. Отделно, то няма заместител. Централните банки се "разделиха" с него и в момента техните покупки или продажби не влияят на цената му. За сметка на това "обгърнаха" златото като финансов актив. В този ред на мисли ценовата зависимост между него и среброто се разкъса, коментира Крум Атанасов, управител на Igold.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

Под натиск

"2019 г. беше турбулентна както за пазарите, така и за златото. Ръстът в цената му беше знак, че има проблем в световната икономика. Стойността задържа дълго време нива от 1500 долара за тройунция. След лека корекция в момента тя се върти 1460-1470 долара. Предвижданията бяха за доста по-голям спад - от 1370 долара. Най-важните акценти, които повлияваха върху цената във възходяща посока, бяха геополитическите събития", посочи експертът.

Златото и криптоактивите

"Криптовалутите и биткойнът възникнаха на база концепцията за електронно злато, но после се разбра, че това не е така. Сега се говори за налагане на криптовалутите като държавни такива. Към момента обаче не могат да заместят златото като тип убежище от рецесия – първо трябва да намерят своето място в света на финансите. В момента са добри по-скоро за спекулации", смята управителят на Igold.bg.

Накъде се движат цените на суровините

Крум Атанасов прогнозира, че се очаква политически турбулентна 2020 г. за златото на фона на предстоящите избори за президент в САЩ. “Съвсем скоро ще разберем накъде се движи импийчмънтът. Очакват се и избори за Сената и Камарата на представителите", напомни той.

Крум Атанасов пресметна, че около 45% от златото се използва като пари. "Паладият и платината са индустриални суровини на 95%, основно в автомобилостроенето и двигателите с вътрешно горене. Дългосрочно при тях очакваме с увеличаване влиянието на електромобилите цената им да пада", прогнозира експертът.

Според него част от пазара на паладий може да премине към този на платината.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от