IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадащите цени всъщност си имат висока цена

Ниската или отрицателната инфлация по света е по-обезпокоително явление, отколкото звучи, пише The Economist

17:20 | 23.02.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За централните банки в богатия свят две е магическо число. Ако цените се повишат с 2% годишно, повечето потребители, в по-голяма или в по-малка степен, могат да пренебрегнат бавното им покачване. А и малко инфлация е изключително благотворна: тя дава на шефовете средство да сръчкат непродуктивните работници -едно замразяване на заплатите де факто означава намаляване с 2%, и стимул да инвестират печалбите си.

И най-важното, тя държи  икономиките далеч от дефлацията и водещите до икономическа  депресия решения - пестенето на парите и отлагането на  покупките, до които спадащите цени могат да доведат. Въпреки обявеното придържане към едва ли не представяните за магически 2% обаче, се задава период на спад на цените, пише в свой анализ The Economist, цитиран от БТА. 

Полъхът на дефлацията се чувства навсякъде. Дори в САЩ, Великобритания и Канада, всяка от които регистрира икономически растеж от над 2%, инфлацията е далеч под целевото равнище.

Цените се забавят и на Изток, като инфлацията в Китай възлиза на оскъдните 0,8%. Нивото от 2,4% е на път да изчезне в Япония, която се плъзга обратно надолу към дефлацията; Тайланд вече е там.

Ситуацията в еврозоната обаче е най-удивителна. Нейното  инфлационно минало - цените се повишаваха годишно средно с 11% в Италия и с 20% в Гърция през 80-те години на 20-и век - е далечен спомен. Днес 15 от 19-те страни членки на клуба са в дефлация; най-високата инфлация, едва 1%, е в Австрия.

Петролът обяснява нещата до голяма степен. Преди година един барел от сорта Брент струваше 110 долара; днес цената му е 60 долара. Това поевтиняване с 45% се отразява постепенно на цялата икономика. Във Великобритания, данни, публикувани на 17 февруари, показаха, че главоломният спад на цените на енергията и транспорта е допринесъл за инфлация от 0,3% през януари на годишна основа, едно от най-ниските равнища в историята. В САЩ цената на бензина намаля с 35% през последните шест месеца;  стойността на дизела и на горивото за отопление също върви  надолу.

Това само по себе си не е нещо лошо. При условие че  използването на енергия през зимата е необходимост, потребителите са по-добре, когато цената на горивото спада. 

Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Вземи си хапчетата пич ! Само погледни СТРАХОВИТИТЕ ГЛУПОСТИ на откровенни *** като този пост -12 vstoykov и се успокой !Света за съжаление е пълен с *** като него НЕРАЗБИРАЩИ какво става.Най се кефа на КЛИШЕТО за каменната ера ха ха ха ...*** които не могат да отличат енерго ресурс като петрола от археологичен период свързан с материла използван за оръдия на труда !!! ОТКРОВЕННА ТЪПОТА ПРИСЪЩА НА ПЛЕБСА !Човечеството НИКОГА в развитието си не е преминавал от ЕНЕРГИЕН РЕСУРС с ПОГОЛЯМ към тактв с ПОМАЛЪК EROI !!!Това всеки *** требе да го разбере преди да блеее глупости за технологии и НЕИЗЧЕРПАЕМИ РЕСУРСИ ха ха ха.....Споко само след 3-5 години няколко МИЛЯРДА ще разберат къде *** гладните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Проблема е ,че доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от световният БВП на година трябва да се инвестира в определени неща за да се избегне енергийната и екологична катастрофиГотов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно защо е грешен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Става въпрос за науки от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката и в Уикипедия-Земя добре е обяснено за теглото обема и т.н. но не е казано за петрола и водата - http://***.greentech.bg/archives/28459Тъй като водата е изчерпаема(засега бавно с фотосинтеза) шистовият газ е престъпление срещу човечеството и т.н. описал съм всичко е коментар 11
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Нефтът никога няма да свърши.Защо ресурсите никога няма да се изчерпятhttp://kaka-cuuka.com/1152Каменната епоха свърши заради липсата на камъни ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
Идеята ми е да информирам повече хора които да информират още като аритметична прогресия с цел да натискаме държ.власти да вземат мерки Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират през държ.банка и с мултипликатора на Кейнс в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558защото свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и заради глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат.''- http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
vstoykov
преди 9 години
Добрият чичко етатисти мисли за пенсионерите. Като напечата пари ще създаде инфлация, която ще предотврати здравословните проблеми, свързани с наднорменото тегло, причинено от преяждане, поради твърде голяма покупателна способност на пенсионерите.Учените са установили, че ограничаването на калорийния прием води до увеличаване продължителността на живота на мишките и предполагат, че това важи и за хората. Също така предотвратяването на наднорменото тегло води до по-малък риск от редица заболявания и ще даде възможност за увеличаване на пенсионната възраст.Евроатлантическите ценности - най-ценните ценности! Слава на централните банкери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Не се казва цялата истина и рецесиите , дефлация са естествен процес и има проблем защото общата задлъжнялост на света е 320% спрямо световният БВП и отличниците са САЩ (320%) , ЕС (330%) и т.н. Големият въпрос е защо бюджета(данъкоплатците) трябва да плащат над 1% лихва по държавните дългове и въобще високи лихви.Казано иначе - няма лихва няма проблем и фиатните пари е отделна тема.Принципно няма проблем и 200% държ.дълг ако лихвата е до 0,01% и за САЩ има лимит по Конституция - държ.дълг не може да повече от БВП Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява прекрасно за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUI - тоест спасяването на банките е задължително(по-малкото зло) но трябва строги регулации и т.н. Положението е страшно и ВЪПРОСА Е КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ за да не се срине системата и да настъпи хаос,войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Милтън Фрийдман е абсолютно категоричен, че Федералният резерв е причинил Великата депресия чрез рязко ограничаване на паричното предлагане в момент, в който пазарите на живот и смърт се борят за ликвидност. Конгресменът Рон Пол в същата връзка заявява: От Великата депресия, през стагфлацията от 70-те, до спукването на дотком-балона миналата година (речта му е произнесена на 10 септември 2002 г.), всяко икономическо сгромолясване, изстрадано от страната ни през последните 80 години води директно до политиката на Федералния резерв. Резервът следва упорито политика на наводняване на икономиката с лесни пари, водещо до неправилно разпределение на ресурсите и изкуствен бум, последван от рецесия или депресия, когато създадения от резерва балон гръмне - http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=136 Прекрасно обяснено - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
51% от проблемите на света идват от лихварството и като начало статията е добра - http://bg.mondediplo.com/article1280.html ,и омразен дълг е отделна тема.Не може лихвите по държ.дългове да са повече от 1% и Гърция искаше това и Италия с 132% държ.дълг точно това чака но това е неизбежно защото лихвата е кражба ,и не съм съгласен с някои изречения в книгата - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Лихвата е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199 Даден е пример с Германия(1970-80г.) как расте лихвата и БВП-то и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
пореедната тъпотия в инвестора май и те се оплетоха вече съвсем и само преписват на килограм без да гледат и не се знае, кой пие, кой плаща ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Темата е голяма и на мен ми е смешно ,че се хванаха в собствените си мрежи.Проф.Лари Съмърс и Пол Кругман направиха интересно предложение пред научната конференция на МВФ в края на 2013год. - отрицателни лихви.''Предстои революция на дълга,нужен е такъв механизъм, който да направи дългът на затъващите държави поносим. Не може да се "подстриже" (т.е. да се обезсили със закон или с нов световен договор) напосоки целият държавен дълг. Това ще вкара финансовия свят в неуправляем хаос. Такъв механизъм може да бъде инфлацията. 10% средногодишна инфлация за около 15 години ще обезцени стария дълг на фалиралите държави - стига да не задлъжняват по-бързо от сега. Друг механизъм, който централните банки вече инсталират, е имагинерната икономика на отрицателните лихви''- http://***.segabg.com/article.php?id=738114 Още - http://darikfinance.bg/***/113042?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още