IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска финансова група може да откупи проекта за АЕЦ "Белене"

Компанията вероятно ще участва и в проекта за газовата връзка България-Гърция, официалната информация ще излезе до седмици, според експерт

11:10 | 12.11.16 г. 17
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Ройтерс

САЩ нямат нищо против голяма американска финансова група да откупи проекта за втора ядрена централа "Белене", както и да участва във финансирането на проекта IGB (газовия интерконектор между България и Гърция). Това ще стане официално в следващите седмици, коментира в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

“ЕК постави категорично условието, преди да започнем да изграждаме газов хъб Балкан, да реализираме три независими интерконекторни връзки. Първата вече е осъществена”, коментира Тасев по повод откриването на газовата връзка с Румъния.

“С реализирането на модернизацията на компресорната станция в Петрич плюс подписването на тристранно споразумение за виртуални сделки, практически ние направихме възможно по гръцкото направление да се внасят количества газ, реално или виртуално, от други доставчици по друго направление. Тоест, реализира се частично Южният газов коридор. Вторият елемент трябва да бъде IGB - интерконекторът Гърция - България", коментира Тасев.

Газовата връзка с Румъния е първият етап от първата реално работеща интерконекторна връзка на България. Вторият етап включва построяването на компресорна станция, отново с пари от ЕС, защото налягането в Румъния е два пъти по ниско от това в България, каза още експертът.

В момента Румъния активно работи по газови връзки с Унгария, Полша и Молдова, допълни Тасев. Според него това означава, че в бъдеще ще можем да си осигуряваме газ и от север.

Освен това през 2020 година Румъния има намерение да стане нетен износител на газ. Това е следваща стъпка в общия пъзел, преди да стартираме проекта за газов хъб Балкан, посочи експертът.

Целия разговор с Атанас Тасев можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Тя и на Цветилина банката е вече "американска"... а и каката интензивно душеше преди време около енергетиката... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 7 години
Страшна партенка.Принципно нито един бизнес от която и да е страна няма да купи този проект, ако няма държавни гаранции, а пък случайно, ако на някой му излязат сметките без държавна помощ чисто пазарно - още утре да му подават документите за покупка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Американски, ама на Марта в сряда. Отново препрани, чисти и белички нашенски мангизи, преминали през 9 офшорки. Като ония 11% в "америчките" ТЕЦ, дето са на наши песоглавци. Затова и никой не пипа тия тецове. Въпреки изричните указания от ЕК какво трябва да направят с тия "инвеститори" заради непозволена държавна помощ. I СИК TIR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 5
RisingStar11
преди 7 години
Да не се продава на никого! Ще цедят Българина още по-жестоко. Да се държи от държавата, никакви частници в енергетиката! Все бандитски групировки ги вземат и морят Българина със скъп ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 7 години
Червените бабички, не ме агитирайте как се печели от фабрика за ток(пък била тя и АЕЦ). Като листната компанията на борсата, купете си акции и станете милионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Опааааа, изненадка.Това че била американска финансовата група не е от кой знае какво значение, важното е с чии точно пари ще движи нещата си в България.Да не се окаже след време, че това са изпрани в САЩ пари на някоя чуждестранна престъпна пап.лач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Когато кажат , мандалото може вече да е паднало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Защо се хабите да коментирате нещо имагинерно?Никой не казва, че има американска финансова група (АФГ), готова да инвестира в Белене. Някакъв експерт казва, че САЩ не биха имали нищо против, ако някога някаква АФГ реши да инвестира. Ако изобщо има такава АФГ, тя най-вероятно е регистрирана в щата Делауеър или подобен с български и с неясен (ясен само за експерта) произход капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Атомната централа е елемент на националната сигурност, а местният престъпен прайд се интересува само от комисиони и "леви" приходи за десния джоб. Всичките са са затвора. Отдавна. Безотговорни тъпу нгери. Затова сме вече далече след Румъния и на опашката на Европа по всичко, освен по смъртност и топене на популацията. Нещастно племе. От ума си тегли, явно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 7 години
браво, горе долу всичките сметки ги правите така, на по 2 реда и на коленце :) ... и после поредното малоумие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още