IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Иванов: Компенсацията на бизнеса за цените на тока вероятно ще продължи и април

Трябва бърз сигнал към фирмите, за да не съкращават персонал, да не вдигат крайните цени или да намаляват производството, настоява изпълнителният директор на АИКБ

20:16 | 15.03.22 г.
Д. Иванов: Компенсацията на бизнеса за цените на тока вероятно ще продължи и април

Най-вероятно мярката за компенсация за бизнеса за цените на електроенергията ще продължи и през април, като в сряда ще се доуточняват детайлите за размера и дизайна ѝ. Това съобщи Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Мерките трябва да действат колкото е необходимо с оглед на войната в Украйна, тъй като опасенията от фалити на предприятия са напълно реални, посочи той.

"Размерът на компенсациите трябва да бъде променен и за март, тъй като цените от началото на месеца са значително завишени“, настоява той.

Според него сметките за март може да бъдат голяма изненада за бизнеса. „Компенсация от 250 лева означава, че небитовите потребители ще трябва да доплащат огромни сметки за електроенергия", коментира Иванов.

Изпълнителният директор на АИКБ е убеден, че  фирмите няма да могат да плащат високите сметките на тока и в началото на април ще предприемат съкращаване на персонал, увеличаване на крайните цени или намаляване на производството.

Добрин Иванов се надява механизмът за компенсация да действа и като "антиинфлационна мярка".

Той поиска да се реагира бързо, защото веднъж допуснати увеличения, ще бъде много трудно да бъдат намалени цените впоследствие.

"Трябва да се ясен сигнал на бизнеса, че ще бъде подпомогнат и да не взема мерки за увеличаване на цените", настоява той.

По думите на Иванов правителството има разрешение от Европейската комисия и може да си позволи продължително използване на повишените приходи на държавните електропроизводители за компенсиране на потребителите.

Каква сума ще е необходима за компенсиране на всички небитови потребители от по-високата цена на тока? От къде може да дойде част за нея? Логично ли е поисканото поскъпване на цената на природния газ от 58% от "Булгаргаз"? Кои индустрии ще бъдат засегнати от повишението?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още