IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: IT бизнесът има нужда от изпреварващи политики, а не от противопоставяне

В Кодекса на труда може да се регламентират взаимоотношенията между служители и работодатели при дистанционна работа, посочи Иван Василев от BESCO

17:29 | 27.01.22 г.
Експерт: IT бизнесът има нужда от изпреварващи политики, а не от противопоставяне

Повод за изказването му са промени в максималния осигурителен доход, които ще засегне възнагражденията в IT сектора. Той коментира изказването на министъра на финансите Асен Василев, че вдигането на максималния осигурителен доход "ще бъде проблем за тези компании в IT сектора, които не произвеждат добавена стойност, а работят на ишлеме".

IT експертът е категоричен, че няма нужда от противопоставяне по този въпрос и настоява за конструктивен диалог.

„BESCO не е принципно против вдигането на максималния осигурителен доход, но сме против начина, по който това се прави. Според нас това е остаряла практика да се правят промени в последния момент", смята Иван Василев и напомни, че фирмите във високотехнологичния бизнес са направили вече своите разчети за годината.

Министерството на финансите предлага увеличението на максималния осигурителен доход да стане от 1 април. Становището на BESCO, както и на всички асоциации, които са във високите технологии, беше изразено още в края на миналата година и то е против вдигането на максималния осигурителен доход.

"Аутсорсинг компаниите са важни, защото дават възможност на много българи да се докоснат до големи високотехнологични компании. Това е вход за младите таланти в IT бизнеса. Следващото ниво, разбира се, е български компании да започнат да създават продукти с висока добавена стойност. Именно тук е взаимовръзката между тези два вида компании. Искаме тази взаимовръзка да бъде насърчена. Искаме да видим политики, които са за технологичен трансфер, за взаимовръзка между науката и бизнеса. Искаме да видим изпреварващи политики, а не такива на противопоставяне", категоричен е зам.-председателят на Българската стартъп асоциация.

Що се отнася до взаимоотношенията между служители и работодатели при уреждане на трудовите взаимоотношения при дистанционна работа, Василев подчерта, че българското законодателство е от 2011 година и е остаряло, затова от няколко години от бранша инициират законопроект.

"В последните две години работим активно с наши партньори от различни асоциации, темата е включена в Плана за възстановяване и устойчивост в Реформа N11, както и в коалиционното споразумение. Повдигането ѝ в Комисията по електронно управление и информационни технологии е още един знак, че това ще бъде тема за Народното събрание и правителството, така че ще се регламентира най-накрая взаимоотношенията между служители и работодатели“, каза Василев.

Той е на мнение, че е по-добре да се направят промени в Кодекса на труда, защото едно ново законодателство ще усложни целия процес.

Докъде стигна предложението за законопроект, който ще създаде нов вид търговско дружество в Търговския закон - Дружество с променлив капитал? Какви са механизмите за насърчаване на ангелски инвестиции и технологичния трансфер? Какви са предложенията на IT бизнеса за стартъп и технологична виза? Променят ли се приоритетите на инициативата Scale Up Europe?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още