Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Видео

Експерт: Увеличените разходи за отбрана са и нови заплахи

Възприятието за заплаха е основната причина за тази тенденция, твърди Симон Уеземан от SIPRI

Експерт: Увеличените разходи за отбрана са и нови заплахи

Снимка: Ройтерс

Увеличаването на световните разходи за отбрана трябва да бъде прието като предупреждение – страните трябва да бъдат сигурни, че това, което правят, не се тълкува погрешно от техните съседки. Това мнение изказа Симон Уеземан, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът направи коментара си по повод на годишния доклад на SIPRI, който беше публикуван в края на април, като от него стана ясно, че световните разходи за отбрана достигат най-високото си ниво от Студената война насам. Според данните разходите за изминалата година са достигнали 1,82 трлн. долара – ръст от 2,6% спрямо предходния период. Това е и най-голямата сума от 1988 г. насам, първата година, за която статистиката се изготвя.

„Трябва да се определят граници, които да не се преминават, когато разходите за оръжия се увеличават. Въпросът е страните да започнат да обсъждат поръчките си, защото в противен случай рискуваме заплахата да се разрасне“.

Уеземан коментира разходите на България.

„Страната е част от цялостната ситуация и НАТО. Тя също реагира срещу нарастващата заплаха от Русия и увеличи военните си разходи, не толкова, колкото страните от Централна Европа обаче“.

Според госта причините за нарастващите военни разходи са множество, а основната сред тях е възприятието за заплаха.

„В някои случаи страните увеличават разходите си за въоръжаване, защото това съвпада със статута им на световна сила. Индия например се смята за такава, а за да го докаже, тя трябва да увеличи и военната си мощ. Бразилия прави същото“.

Стратегическите оръжия са важни, изтъкна Уеземан. Страни като Китай, Русия, Индия и Великобритания правят много, за да поддържат и ядрения си арсенал, добави той.

„Най-важната част от увеличаването на военния арсенал обаче са конвенционалните оръжия“.

Вижте целия разговор във видео материала.

гледано: 2319   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от