IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC със сериозен срив на резултатите си

За първите три месеца приходите на компанията са по-ниски от тези, които Apple генерира на ден през същия период

16:00 | 11.05.16 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	HTC залага много на новия си флагман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

HTC залага много на новия си флагман. Снимка: Ройтерс

Преди Apple да навлезе на пазара, преди всичко две фирми доминираха на пазара на смартфони - Blackberry и HTC. Канадската Blackberry отдавна е изтикана в ъгъла, но сега от подобна съдба е заплашен и тайванският производител, след като представи шокиращи резултати, предава Bloomberg.

Продажбите през първото тримесечие са се сринали със 64% на годишна база, приходите достигат 400 млн. евро (460 млн. долара) при приходи от 1,29 млрд. долара година по-рано.

За сравнение – през същия период лидерът Apple генерира същите приходи за по-малко от един ден.

Предвид развитието през втората половина на 2015 г. това е сериозно разочарование, след като тогава приходите показаха лек тренд за повишение. От третото до четвъртото тримесечие приходите се повишиха от 577 млн. до 693,5 млн. евро.

Оперативната печалба също пада драстично - от 250 млн. долара в началото на 2015 г. до 60 млн. долара през сегашното. Но най-лошото – докато Apple продължава да генерира сериозна печалба, HTC се срива все по-дълбоко в зоната на загубата. За последното тримесечие чистата загуба възлиза на 130 млн. евро. Година по-рано HTC успя да отчете минимална печалба от 540 000 евро. В течение на годината обаче през нито едно от останалите тримесечия не бе регистрирана печалба.

Сега HTC се надява на съживяване благодарение на новия флагман HTC 10, който бе представен официално в България във вторник, както и на комплекта за виртуална реалност Vive.

През първото тримесечие на 2016 г. HTC получи много позитивни оценки за цялото портфолио - системата за виртуална реалност HTC Vive, UA Healthbox, HTC One X9 и новите модели HTC Desire”, пишат от компанията. „HTC отчита силен старт в началото на второто тримесечие както на новия флагман HTC 10, така и на системата HTC Vive, като очакваме и добър моментум през цялата година”.

От друга страна тайванците признават, че ще „оптимизират процесите и ресурсите, за да се разработват продуктите по най-ефективния начин”, което само потвърждава, че бъдещето на компанията е несигурно.

Бившият лидер вече продаде някои от недвижимите си имоти и заяви, че ще инвестира 100 млн. щатски долара в развитието и съдържанието на Vive.

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още