Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Видео

Китай продължава да „спъва“ резултатите на Ericsson

Компанията изненада с по-ниски приходи, но и по-висока печалба

Китай продължава да „спъва“ резултатите на Ericsson

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Шведският доставчик на мрежово оборудване Ericsson продължава да се бори с проблеми в Китай. Освен това, както при много други компании, проблемите във веригата на доставки оказват натиск върху продажбите през третото тримесечие. През месеците от юли до септември приходите са спаднали в сравнение със същото тримесечие на предходната година с 2% до 56,3 млрд. шведски крони (5,6 млрд. евро), както обяви конкурентът на Nokia в Стокхолм във вторник. Експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха леко увеличение на продажбите.

По отношение на оперативната печалба обаче компанията изненадва положително. Печалбата преди лихви и данъци (EBIT), коригирана спрямо разходите за преструктуриране на групата, спада с 1% до 8,8 млрд. крони. Тук обаче анализаторите очакваха още по-голям спад.

Още по темата

Ericsson изчислява спада на приходите в Китай на 3,6 милиарда крони - това е коствало растеж от шест процентни пункта. Проблемите там се дължат, от една страна, на технически трудности, които шведската група имаше при въвеждането на мобилната мрежа 5G, поради което е загубила клиенти, но и на политически проблеми, след като Швеция се присъедини към американския бойкот на китайския производител на мрежово оборудване и мобилни телефони Huawei.

По-рано концернът вече предупреди, че забраната на Швеция за използване на определени китайски елементи в страната може да доведе до ответни китайски наказателни мерки.

„Вследствие на намаления пазарен дял в континентален Китай, ние планираме да променим размера на нашата организация за продажби и доставка в страната, започвайки от четвъртото тримесечие, добавяйки това към разходите ни за преструктуриране“, поясни изпълнителният директор Бьорйе Екхолм.

Общите продажби на мрежово оборудване са спаднали през последното тримесечие с 3% спрямо година по-рано.

В Швеция акциите на Ericsson поевтиняват с 2,96% до 103,06 крони към 16 часа българско време.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 1193   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Видео
Тони Блеър: Европа не трябва да се колебае между Америка и Китай