IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квантовите компютри – новата технологична революция

В момента използваме класически бинарни компютри, а симулациите чрез тях невинаги са достатъчно достоверни, коментира експерт

16:01 | 27.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основните приложения на квантовите компютри ни помагат да извършим експоненциално редица операции, които в момента биха отнели хиляди години дори на най-мощните суперкомпютри. Така ще бъдат революционализирани много сфери като киберсигурността, здравеопазването, изчисляването на логистични проблеми. Много клинични тестове могат да бъдат дигитализирани и автоматизирани. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, заяви Деян Михайлов, научен сътрудник в Дружеството за научни изследвания „Макс Планк“ в Потсдам.

Повод за гостуването му е Европейската нощ на учените 2019. В нея от форума за наука Ratio са подготвили събитие на тема квантовите компютри. Според тях те „пристигат“ с обещание за следващата голяма революция в технологиите.

"Европейската нощ на учените е една инициатива, която стартира през 2007 г. Тя е общоевропейска и е спонсорирана от ЕК по програми "Мария Склодовска-Кюри" и "Хоризонт 2020". Тя представлява серия от събития в различни европейски градове в последния петък от септември месец всяка година. Идеята е да се полуляризират постиженията на науката и учените и да се даде възможност на общество да влезе в контакт с учените", коментира Никола Кереков, Ratio.bg, който също бе в студиото.

"Квантовите компютри са супер гореща тема от доста време. Те са инструмент, от който се нуждаем отдавна. Има множество проблеми, свързани най-вече с моделирането на естествени природни системи, тъй като те се подчиняват на други закони. Ние използваме класически бинарни компютри, а симулациите чрез тях невинаги са достатъчно достоверни", изтъкна Никола Кереков.

За да симулираме неща, които се подчиняват на квантови закони и теории на хаоса, е необходимо да използваме машина по сходен на квантовите компютри начин, стана ясно още от думите на Кереков.

Деян Михайлов спомена, че квантовите компютри възникват като идея още през 80-те години. "Оттогава насам е било цел на всички учени да бъде създаден квантов компютър. Да имаме напълно работещ квантов компютър днес ни пречи инженерната страна. Експерименталните устройства вече са достъпни за хората", подчерта той.

Част от разговора вижте в краткото видео, а целият откъс от гостуването на Кереков и Михайлов може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още