Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Видео

Увеличава се задлъжнялостта между европейските фирми, сочи проучване

Средното срокът на плащане на задълженията в европейския публичен сектор се увеличава до 41 дни, докато в предходното изследване беше 36 дни

гледано: 1935   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Все повече малки и средни фирми в Европа алармират, че се изправят пред рисковете, които произтичат от по-големия период на забавяне на плащанията от страна на техните контрагенти.

Това сочат резултати на тазгодишното изследване на навиците за плащане и финансовото здраве на бизнеса в Европа, отразени в т.нар. Европейски доклад за плащанията 2017 (European payment report 2017), изготвен от една от най-големите колекторски компании – шведската Intrum Justitia, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria .

Още по темата

Докладът показва, че 61% от 10 468 малки и средни компании, сред които е проведено проучването, са били подложени на натиск от забавени плащания за по-дълъг период, отколкото могат да си позволят.

Буди притеснения фактът, че в предходното издание на доклада през 2016 тази цифра е била 46%.

Най-големият риск, който се откроява в проучването, е свързан с турбуленциите, които могат да настъпят при евентуално затягане на паричната политика от ЕЦБ.

81% от компаниите посочват, че ниските лихвени проценти и облекчените кредитни условия не насърчават тяхната инвестиционна активност.

Според европейска директива, приета през 2011 година, разплащанията между компаниите в частния сектор трябва да се извърши в срок до 60 дни, ако изрично няма обстоятелства, които да изискват по-дълъг период, а от страна на публичния сектор и компаниите, които предоставят стоки и услуги, това трябва да е в рамките на 30 дни или в извънредни обстоятелства – до 60 дни.

Изследването показва, че средното време на плащане на задълженията в европейския публичен сектор се е увеличило до 41 дни, докато в предходното изследване беше 36 дни.

Като най-сериозно се отчита забавянето в Гърция  – 103 дни, в Италия и Португалия – 98 дни.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Видео
Colonial се възстановява след хакерската атака