IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Фед въвежда исторически промени в целите за инфлацията?

Отрицателните лихви ограбват хората, а пазарите не могат да разпределят ефективно ресурсите, коментира финансовият анализатор Красимир Атанасов.

17:01 | 28.08.20 г.
Защо Фед въвежда исторически промени в целите за инфлацията?

Според него в последните години няма промяна в политиката на централната банка, а само мутлиплициране на мерките. Когато развитите държави задлъжнеят изключително много, а населението намалява, това потиска инфлацията, коментира гостът. „В момента по отношение на дълга сме в много по-тежка ситуация от 2008 г.“, посочи Атанасов.

Анализаторът прогнозира, че сегашните парични и фискални политики неминуемо ще доведат до по-високи нива на инфлация.

„В момента при Фед се наблюдава една планова икономика. С помощта на какви механизми и инструменти се определи инфлационното таргетиране на 2%? И второ, какви са преимуществата на инфлацията?”, риторично попита Красимир Атанасов.

По думите му най-големият страх за пазарите е да не се повтори дефлацията от 1929-та.

„Дефлацията е присъствала в много държави, включително и у нас. Но при нея няма нищо страшно, ако е временен феномен. През последните 70-80 г. не е имало дълъг период на дефлация“, припомни финансовият анализатор.

Атанасов напомни, че ниското ниво на инфлацията в САЩ се обуславяше и от това, че търговският им партньор Китай внасяше по-евтини стоки и до голяма степен и услуги.

„Така реално САЩ внасяха дефлация“, поясни той и добави, че крайната цел на политиката на Фед е дълговете да бъдат „разводнени“ с инфлация.

Анализаторът отбеляза, че основният проблем в момента на пазарите е, че не могат да разпределят ефективно ресурсите и с подобни политики неравенството между различните слоеве на обществото се увеличава.

„Отрицателните лихви ограбват хората“, емоционално коментира Красимир Атанасов политиката на централните банкери.

Как ще гледаме на речта на Джером Пауъл след 50 години? Какво се случва с парите на хората при отрицателните лихви в САЩ и Европа? Има ли червена линия, която няма да преминат решенията на централните банкери? Ще се образува ли нов балон в икономиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още