IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Дренски: Частната инициатива може да реши много проблеми в здравеопазването

Една трета от общия болничен пазар у нас е на частните болници

17:26 | 20.02.14 г.
<p>
	Д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на МБАЛ &quot;Токуда Болница София&quot;.&nbsp; <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София".  Снимка: Investor.bg

Основният проблем в българското здравеопазване е липсата на приемственост, която се изразява в продължително рестартиране на целия процес в последните 14 години. Това каза д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София" по време на Клуб Investor.bg.

В изказването си по темата „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“ той обърна внимание, че прилаганите административни мерки като средство за решаване на проблемите, всъщност са свръхрегулация, която нарушава пазарните взаимоотношения. Той даде пример с изготвянето на нова национална здравна карта – това, че държавата ще определя с коя болница ще сключва договор. 

„Броят на болниците у нас всъщност е 264 - много ли са или не може да каже само пациентът, защото най-важното нещо е именно той. Пациентът определя как да се развива системата. Неговите правомощия бяха забравени в последните години, а той е на-добрият контрольор на пазара", каза д-р Дренски.

Друга мярка – въвеждането на лимитирани бюджети, постави рязка граница между частната инициатива и държавните болници, каза директорът на болница "Токуда". Според него това допълнително е задълбочило проблемите и е довело до състояние на несигурна среда за частната инициатива. По негово мнение именно частните инвеститори са в състояние да решат голяма част от здравните проблеми на сектора. 

Дренски изтъкна, че въпреки тежката инвестиционна среда 31% от общия болничен пазар е на частните

болници, които са 98 на брой. През тях минават годишно около 16 на сто от хоспитализираните пациенти, или над 300 хиляди души. Те избират частните заведения с ясното съзнание, че има доплащане, но срещу него ще получат качествено здравно обслужване.

„Частната инициатива винаги е носител на прогреса, благодарение на нея у нас още има висококвалифицирани лекари, които не са избягали в чужбина“, каза той.

Д-р Дренски обобщи, че несигурността на бизнес средата, заложеното недофинансиране и административните пречки спъват всеки инвеститор включително и този в здравеопазването. Въпреки всички проблеми обаче частните болници успяват да са налагат на пазара и да растат, защото са избирани от пациентите заради комфорта и качеството, което предлагат, коментира той.

Какво още каза финансовият консултант можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още