IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащанията на НЕК: Кои са най-ощетените дружества?

Електрическата компания се е издължила на 91% на ТЕЦ Марица Изток 2 за първите 7 месеца на годината, сочат данните на икономическото министерство

22:29 | 26.08.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Плащанията на НЕК: Кои са най-ощетените дружества?

Монди Стамболийски, ЕВН България Топлофикация и Енерго-Про България са получили под 30 на сто от дължимите им плащания от Националната електрическа компания (НЕК), сочат данни на Министерството на икономиката и енергетиката, оповестени от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът по икономическото развитие Екатерина Захариева коментира пред БНТ, че НЕК е осъществявала “странни” плащания към контрагентите й.

Проверката на компанията беше назначена от служебното правителство заради сигнал на синдикатите, че ТЕЦ-ве не се разплащат редовно с въгледобивни дружества заради натрупани дългове от НЕК и заради това може да се стигне до режим на тока през зимата.

Захариева обеща днес, че Министерството на икономиката и енергетиката ще публикува резултатите от проверката, която е за първите седем месеца на годината. Тя обясни, че е наредила проверки и за минали периоди.

Монди Стамболийски и ЕВН България Топлофикация са получили по 23 на сто от плащанията, които НЕК трябва да прави към тях за изкупената ел.енергия. На Енерго-Про България са платени 29 на сто от сумите.

Топлофикация Плевен е получила 43 на сто от дължимите й плащания, Топлофикация – София и АЕЦ Козлодуй – по половината, Софийска вода – 52%, ТЕЦ Варна – 61%, Топлофикация Перник – 68%.

НЕК е осъществила почти цялото си плащане за първите седем месеца от годината към ТЕЦ Марица Изток 2 – 91% от дължимите суми. На ТЕЦ Бобов дол са платени 90 на сто от сумите, на Брикел – 81%, на ТЕЦ Свилоза – 72%, на Топлофикация Сливен – 71%, а на Видахим – 70%.

Към 1 януари текущите задължения на НЕК към контрагентите й са възлизали на над 885,8 млн. лева, докато към края на юли са набъбнали до над 1,129 млрд. лева, сочи още справката. Най-големи са те към двете американски централи – Контур Глобал Марица Изток 3 и Ей и ЕС – ЗС Марица Изток 1 (съответно над 216,4 млн. лева и малко над 288 млн. лева).

Средно електрическата компания е разплатила към контрагентите си 53 на сто от задълженията й, показват изчисленията на министерството.

Същевременно от тарифите на НЕК за клиенти, които купуват ток от компанията в качеството и на доставчик от последна инстанция, публикувани на сайта на дружеството, става ясно, че цената на тока ще се повиши с 16 на сто от 1 септември. Това са потребители, които не участват в свободния пазар на електроенергия, като сред тях има частни фирми, държавни структури, болници, училища и други предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 8
Людени
преди 9 години
Хмм .... вече се подготвя "почвата" .... около 16% .... но ще бъде обявено около дата 29-30.08 .... такива са традициите в "тази республика" !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 10
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Хм ха да видим сега с колко ще ни вдигнат тока .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 8
Biso
преди 9 години
Преди години работех във фирма, която извършваше различни услуги за болнични заведения. Тогава ( не че сега е различно ), постоянно не достигаха пари на болниците и те ни плащаха с 6 месеца закъснение, че и повече. Обикновенно, когато към края на годината се отпуснеха допълнителни средства за покриване на натрупани задължения от болнични заведения, шефа се скъсваше от срещи в МЗ, за да се преведат пари максимално бързо точно на болниците, с които ние работехме. И нещата се случваха точно така, като не вярвам да се е минавало без да се остави по някой "лев за кафе".А при тези натрупани задължения за стотици милиони от страна на НЕК, със сигурност се оставя по някой "лев я за луксозна кола, я за апартамент".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още