IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Към края на годината ще има по-висока инфлация

До 2-3 години очаквам да имаме сериозна алтернативна база за европейската икономика, заяви министърът на финансите

12:18 | 15.03.22 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството работи по няколко сценария във връзка с очертаващите се кризи заради войната в Украйна. Това каза министърът на финансите Асен Василев в рамките на традиционната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал, където водеща тема е кризата в Украйна и последствията за Европа и България. 

Базовият сценарий е свързан с проблемите около очертаващата се липса на стоки и логистиката им. Работи се и по по-тежък сценарий – например разширяване на конфликта в Молдова, както и ако има малка или почти няма реколта в Източна Европа, поясни Василев.

С началото на войната в Украйна ситуацията в Европа и света е изцяло различна – от гледна точка на бизнеса, вериги за доставки и търгувани ресурси, имаме фундаментална промяна, посочи той. И уточни, че в българския сценарий в отговор на кризите залагаме промените в относителните цени на големи групи стоки, които досега са работели на един пазар, а сега вече ще е съвсем различен. 

„Украйна очевидно няма да има зърнена реколта, Русия не е ясно дали ще бъде отрязана от световните пазари, което е огромен шок. Същото се отнася за природен газ, петрол, част от металите. Русия като пазар изчезва за голяма част от света. Но най-важното, за което сме отвикнали да мислим, е физическото наличие на стоки и логистиката им. Връщаме се към физическите ограничения за стокови наличности в света и възможността те да се придвижват“, каза Василев.

По думите му ако цените на пшеницата се покачат, в европейски мащаб ще си решим проблема, но Северна Африка, която е огромен вносител на зърнени култури, ще стане с много скъп хляб, а това автоматично означава нестабилност на правителствата, потенциално бежански вълни. Това са политически сценарии, които трябва да се осмислят заради икономическите последици, така че да се даде възможност на бизнеса да работи спокойно, каза министърът.

Правителството ни има готов план, който веднага може да бъде въведен в случай на енергийна криза, при която доставките на нефт и газ от Русия спрат, заяви Асен Василев.

Той припомни, че на европейско ниво вече са започнали разговори за общи енергийни покупки, общо европейски договор за газ, за общо внос на петрол и синхронизирана политика в Европа. „Целта е да имаме обща позиция на външни пазари, а не да се конкурираме и да вдигаме цените, което би помогнало за успокояване на европейската икономика като цяло“, коментира финансовият министър. Той допълни, че това е позната стратегия за Европа – координирани действия за ключови ресурси.

„Със сигурност виждаме твърдо намерение на европейските лидери да се отреже бързо суровинната зависимост от Русия, като важното е това да стане без срив на европейската икономика и да е координирано. Реално може да се случи. До 2-3 години очаквам да имаме сериозна алтернативна база за европейската икономика“, заяви Василев.

В коментар за отражението на военния конфликт върху икономиката Асен Василев каза, че със сигурност към края на годината ще има по-висока инфлация.

„Това е даденост предвид цените на горива, метали, хранителни продукти. Също и неяснота от гледна точка на растежа, защото губим Русия и Украйна като пазари, но от друга страна имаме заместващи производства към Европа“, посочи още той.

Трябва прецизно да се моделира ефектът за България на сравнително голяма бежанска вълна, защото повечето от идващите тук са деца, което изисква грижа, ресурс, допълни той и посочи, че ще трябва европейски пакет за това.

"Ситуацията няма да спре за 2-3 месеца, със сигурност ще продължи няколко години, защото конфликтът в Украйна се очертава като подобен на това което беше в бивша Югославия, дълъг конфликт с партизански тип атаки и невъзможност за надмощие на някоя от страните", обобщи финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
И кога ли в руските застъпници мисленето и професионалният анализ са били на почит, че сега да се пробвате да мислите- както винаги, след събитията, а не да се мисли и да се действа превантивно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
В смисъл - още по-голяма от сега? Мда, не ми се мисли даже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Някои си направихме икономическият дю дилиджанс още преди 1-2 години, когато стана ясно, че най-вероятната дата за влизане на България в еврозоната е 01.01.2024г. Попрочетохме доста за това как точно се развиват икономическите процеси в другите ЕС държави, които са приели еврото за своя парична единица и предприехме правилното пазарно поведение. В резултат- семейството ми не се притеснява, дори и цената на горивата да нарасне до 100 процента от настоящата им стойност. Единственият ни проблем е,че стратегията ни няма да работи в условията на руска нападателна война срещу България- всички други рискове са претеглени и е намерен точният им отговор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Какво не е сложило розови очила бе, приятел. Още менторът им Радев с 'Мутри, вън' се втурна да прави манипулации. То не беше МаяМа-та, не беше Дончева, не бяха Христов, Атанасов, Слави и @КОЙ ли още не да облъчват Народа, че чичко Бойко и ГЕРБ крадяли от държавата по към 10 000 000 000(десет милирарда) лева и като дойдели на власт, БГ щели сме да църнем и вържем. Е, дойдоха(12.март.2021). И какво - ами хората на Радев и Херо се оказаха един голям... провал! ПРОВАЛ! Едно(едно) нещо да са свършили за близо година? Винаги съм мислел, че по-... от чичко Бойко няма. АМА оказа се - има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
gsd
преди 2 години
не разбирам коментарите - без да съм фен на фин. министър, е добре да знаеме, че правителството не е сложило розови очила и не обяснява колко велика е Русия и колко е хубав руския газ - не съм русофоб, но колкото по-малко отношения имаме със сегашната Русия, толкова по-добре - който иска руснаците да го освобождават от несъществуващи нацисти (?!), и да го разоръжават (което в бг е факт така или иначе), да отива в Русия, там газта е евтина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Ама сириозно? хАсенчо, ти направи най-великия извод на макро-, микро-, хипер-, мипер и всякаква друга икономическа мисъл :) Да не ти е подксазал шефа ти от Харварт?.. Боже, Боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Bingomatic2
преди 2 години
Тоя преди един месец ни казваше как нямало да има двуцифрена инфлация. Ами денс излезе новината, че е 10% - две цифри. Защо сега да му вярваме на бъртвежите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още