IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата в Лугано завърши с украински план "Маршал"

Декларацията от Лугано предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването на Украйна, заяви президентът на Швейцария Игнацио Касис

20:05 | 05.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Срещата в Лугано, Швейцария, започнала в понеделник и събрала представители на десетки страни по света и ръководители на международни организации, приключи с Декларация, която ще подпомогне възстановяването на Украйна от войната, съобщи БГНЕС.

"Декларацията от Лугано предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в страната", заяви президентът на Швейцария Игнацио Касис по време на представянето на документа.

Касис обяви и седемте основни принципа на Декларацията, първият от които е партньорството.

"Украйна ще започне процеса на възстановяване и ще го осъществява съвместно с международните си партньори. Процесът на възстановяване и финансовите потоци ще бъдат редовно контролирани", заяви швейцарският държавен глава.

Вторият принцип предвижда реформи, а третият -  прозрачност, отчетност и върховенство на закона, тъй като процесът на осигуряване на независима съдебна система и борбата с корупцията трябва да включва отчетност.

"Четвъртият принцип е демократичното участие", каза Касис, като добави, че процесът на възстановяване няма да бъде централизиран, а ще се осъществява на база демократичното участие, както и на местните общности и местните решения.

"Процесът трябва да включва национални и международни участници от бизнеса, гражданското общество, науката и местните общности", обясни Касис за петия принцип на ангажирането на множество от заинтерсовани страни.

Шестият принцип е равенство между половете и приобщаване, а седмият и последен - този на устойчивостта.

"Възстановяването и реформите няма да се ограничат само до инфраструктурата и институциите. Те ще обхванат и социалните, икономическите и екологичните аспекти", каза Касис.

Срещата в Лугано започна в понеделник, като целта бе изготвянето на "план Маршал" за възстановяването на Украйна, който да влезе в сила още преди края на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
да, копейка... на всички е ясно че русия е виновна, нападайки суверена държава с единствената цел да граби територия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
vanaia
преди 1 година
Абе хора... За какво говорим тука?!? И децата са наясно защо се трепят в Украйна и кой е виновен за всичко. Още се бият тук говорим за реформи, отчетност и върховен закон. Това да не ти е Швейцария? На други страни не е позволено да са независими, да има върховенството на закона и т.н. Освен всичко, още не се знае ко ще остане и дали ще остане нещо да се възстанови. Една седенка, дето ще се дават много пари, то пари бол, и дето никой няма да ги връща, но за сметка на това ще слуша до последният украинец, или украинка щото вече и жени въоражават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още