IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,42 млрд. евро са похарчили българите при търговци с карти Visa през 2014 г.

Използват се все повече банкови карти за все по-малки покупки, разкриват от Visa

13:35 | 12.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2014 г. българите са похарчили над 1,42 млрд. евро при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции. Сумата е с 24% по-висока спрямо предходната година, разкриха от компанията по време на представяне на годишните финансови резултати.

За периода октомври 2013 г. - септември 2014 г. при търговците са направени трансакции, възлизащи на 37,5 млн. евро, което представлява повишение от 25% спрямо предходната фискална година. През същия период средната стойност на трансакцията спада с 1,16% до 37,9 евро.

От Visa отбелязват, че българите използват своите банкови карти все по-често и за все по-малки всекидневни покупки. През миналата година трансакциите при търговци с карти Visa отбелязват ръст от 26 на сто.

По думите на Марк Антипоф, управляващ директор маркетинг и продажби на Visa Европа, компанията се радва на положителни бизнес резултати за 2014 г. Това се дължи на нарастващите изисквания на местните потребители към методите на разплащане, както и на факта, че българите все повече ценят предимствата, които им предоставят технологиите за електронни разплащания.

През изминалата фискална година Visa отбелязва 9% ръст на брутните приходи, които достигат 1,9 млрд. евро. Печалбата пък нараства с 30 на сто до 343 млн. евро. Присъщите разходи на компанията пък са замразени от 2012 г. насам, коментира Антипоф. По думите му компанията инвестира по 200 млн. евро годишно в иновации и ще продължи да го прави и през 2015 г.

От Visa отбелязват, че постигнатият стабилен ръст през 2014 г. се дължи на непрекъснато увеличаващите се трансакции с карти Visa. Общият обем изхарчени през миналата година средства с тях надвишава 5 млрд. евро. Това е с 19 на сто повече спрямо 2013 г. Средният брой трансакции при търговци на дебитна карта Visa също нараства с 30% на годишна база.

За първи път онлайн разплащанията с карти Visa, приемани от членовете на Visa България възлизат на 280 млн. евро. Те се радват на 70% увеличение през 2014 г. спрямо 2013 г. Стабилният растеж на електронната търговия в България е един от най-големите в цяла Европа за периода.

Към края на фискалната 2014 г. средно едно на всеки шест евро, похарчено в Европа, е платено с карта Visa, посочват от компанията. През същия период средствата, похарчени с карти Visa надхвърлят 2 трлн. евро. Похарченото при търговци възлиза на над 1,5 трлн. евро, т.е. с 9,4% повече спрямо предходната година. През изминалата година европейците са направили 37 млрд. трансакции, а електронната търговия на континента бележи ръст от 17% до 280 млрд. евро.

Повече за резултатите на компаниите и за финансовите навици на населението можете да разберете от мениджърът на Visa Европа за България Красимира Райчева. Тя гостува в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" по ТВ Bulgaria On Air.

Част I

Част II 

Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още