Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Акциите на Box се сринаха с над 9% след нова инвестиция

Инвестиционната компания KKR ще купи акции на облачния специалист за 500 млн. долара

Акциите на Box се сринаха с над 9% след нова инвестиция

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Box поевтиняха с повече от 9% в четвъртък, след като доставчикът на облачен софтуер заяви, че инвестиционната компания KKR ще купи акции на компанията за 500 млн. долара, което прави по-малко вероятно придобиването.

Акциите поевтиняха с 2,27 долара до 22 долара за брой при приключване на търговската сесия. От началото на годината обаче книжата на Box поскъпват с 31%, докато по-широкият индекс за компаниите в бизнеса с изчислителни облаци се е удвоил, а Nasdaq Composite се е изкачил с 43%, изчислява CNBC. 

Още по темата

Компанията, която стана публична преди шест години, се затруднява да навакса разширяването на Microsoft в облачно базираното пространство за сътрудничество, предимно чрез популярния ѝ продукт Teams.

Box се сблъсква с натиск от активиста инвеститор Starboard от 2019 г., когато компанията разкри, че държи 7,5% дял в Box. Ройтерс съобщи миналия месец, че под натиска на Starboard Box проучва продажбата си на потенциални купувачи, включително на компании с частен капитал.

В четвъртък компанията заяви, че сделката с KKR е последвала преглед на нейните опции.

„След като направи цялостен преглед на широк спектър от стратегически опции, Управителният съвет единодушно реши, че продължаването на изпълнението на дългосрочната стратегия на Box в комбинация със значително обратно изкупуване на акции и подкрепата на KKR е оптималният път за задвижване на следващата фаза на растежа на компанията“, казва в изявление Дана Евън, водещият независим директор на Box.

„Това ни подсказва, че евентуално изкупуване на Box, подобно на предложената от Salesforce.com сделка за Slack, изглежда малко вероятно в близко бъдеще. Box в крайна сметка може да се окаже частна компания, тъй като неговите самостоятелни перспективи за растеж са притиснати от конкуренцията от доставчици на свръхмащабни облачни услуги, включително Amazon.com, Microsoft и Google, които предлагат пакетни облачни предложения“, коментират от Bloomberg Intelligence.

Box също заяви, че съоснователят и главен изпълнителен директор Аарон Леви ще предаде позицията си на председател на борда на Бетани Майер, независим директор и бивш главен изпълнителен директор на Ixia.

36-годишният Леви е съосновател на Box, която стартира през 2005 г. Той създава компанията в общежитието си в университета в Южна Калифорния и десетилетие по-късно компанията става публична. Той е председател и главен изпълнителен директор и на компанията Redwood City, Калифорния, откакто тя започна дейност.

Инвеститорът активист Starboard придоби дял от Box през 2019 г., заявявайки, че компанията е с по-ниски резултати от своите конкуренти и може да бъде привлекателна цел за поглъщане. Според данните, събрани от Bloomberg, фирмата, водена от Джеф Смит, притежава почти 8% от Box.

Инвестицията на KKR ще бъде под формата на конвертируеми акции и ще финансира търг за обратно изкупуване на акции за до 500 млн. долара. Ценообразуването на акциите ще се основава на пазарните условия и цената на акциите по време на търга.

Настоящата пазарна капитализация на Box е около 3,5 млрд. долара, което означава, че ако KKR инвестира на текущата цена, тя ще притежава около 14% от компанията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Удобство и сигурност с Visa в градския транспорт на София