IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba генерира 23 млрд. долара в първите 9 часа на Деня на самотните сърца

Приходите за този период са скочили с 25 на сто до 23 млрд. долара - две трети от онлайн продажбите на Amazon.com

10:55 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският онлайн търговец Alibaba Group Holding заяви, че приходите от продажбите в рамките на Деня на самотните сърца са скочили с 25% в първите девет часа до 23 млрд. долара, което се равнява на близо две трети от онлайн продажбите на Amazon.com през последното тримесечие, предава Ройтерс.

Ръстът за цялото 24-часово събитие вероятно ще е по-нисък от този, отчетен година по-рано, твърдят анализатори, в момент, в който китайската икономическа експанзия се насочва към историческо дъно.

Събитието, което подсказва какви са нагласите на потребителите в Китай, е ключово за Alibaba Group Holding, тъй като компанията планира да листне акции на стойност 15 млрд. долара на борсата в Хонконг. Листната в САЩ Alibaba инвестира значителни средства, за да диверсифицира бизнеса си, макар че все още генерира четири пети от приходите си от електронна търговия.

Наподобяващият Черния петък и Кибер понеделник, Денят на самотните сърца е събитие за пазаруване, създадено от председателя и главен изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан още през 2009 г. С годините то се превърна в най-голямото събитие по рода си в света.

Денят на самотните сърца се роди като контрапункт на Свети Валентин и се провежда на 11 ноември, защото датата включва четири единици.

Миналата година Alibaba генерира 30 млрд. долара приходи от продажби в платформите си в Деня на самотните сърца. За сравнение Кибер понеделникът събра 7,9 млрд. долара. Сумата беше с 27% по-голяма от тази година по-рано, но беше най-ниският темп на растеж в 10-годишната история на събитието.

За тази година прогнозата на Citic Securities очаква Денят на самотните сърца да отбележи 20-25% повишение на приходите, отчасти заради забавянето на ръста на електронната търговия в Китай.

Тазгодишното събитие на Alibaba беше открито от американската поп звезда Тейлър Суифт.

Alibaba заяви, че продажбите са достигнали 1 млрд. долара само за минута и осем секунди, а за първите осем часа – 158,31 млрд. юана (22,6 млрд. долара), или с 25% повече спрямо същото време миналата година.

По думите на компанията тя очаква над 500 млн. потребители да направят покупки тази година, или със 100 млн. души повече спрямо 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още