IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon e на печалба, но разочарова инвеститорите

Облачният сегмент допринася значително за успеха, като печалбата там е двойно по-висока от преди година

09:19 | 28.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Amazon разочарова експертите с печалба под очакванията и сдържаната си прогноза за така важното от финансова гледна точка последно тримесечие на годината. Освен това компанията обяви с една трета по-високи разходи на фона на инвестициите си в интернет услуги, в своята абонаментна програма Prime и инфраструктурата за складовете и доставките си. Въпреки това облачната услуга продължава своя възход с двойно по-високи приходи отколкото преди година. Оперативната печалба в поделението вече е три пъти по-висока, отколкото всички други активности в Северна Америка, взети заедно, изчислява Ройтерс. 

Приходите през изминалото тримесечие се покачват в рамките на пазарните очаквания с почти една трета до 32,7 млрд. долара. Нетната печалба скача до 252 млн. долара след печалба в размер на 79 млн. долара преди година. Така Amazon отчита шесто поредно тримесечие на печалба. Въпреки това печалбата на акция остава с 52 цента на акция под очакванията на анализаторите за 78 цента. 

Облачният сегмент допринася значително за успеха. Оперативната печалба на Amazon Web Services (AWS) възлиза на 861 млн. долара – двойно по-висока от преди година, а приходите скачат с 55 на сто до 3,2 млрд. долара. Amazon е пазарен лидер при компютърните услуги и се конкурира с Microsoft, IBM и Google. Неговият конгломерат Alphabet също обяви в четвъртък ръст на приходите в този сегмент.

След представянето на финансовите резултати в четвъртък анализаторите показаха особено недоволство от перспективата за текущото тримесечие, което е особено важно за търговците на дребно заради Коледните празници и Нова година. За него Amazon очаква печалба в диапазона между нула и 1,25 милиарда долара.

„Amazon всъщност няма никаква представа какво ще се случи през това тримесечие", каза Ян Дюсън от Jackdaw Research. Тази несигурност не се харесва на инвеститорите.

Колегата му Майкъл Пачтър от Wedbusch Securties обръща внимание, че дори и в горния край на диапазона печалбата би била с 250 млн. долара под прогнозите на експертите. В следборсовата сесия акциите на концерна поевтиняха с 6 на сто.

Приходите за текущото тримесечие ще са в диапазона между 42 и 45,5 млрд. долара. Средата е отново под очакванията на запитани от Ройтерс експерти. Още преди това Amazon съобщи, че за почивните дни само в САЩ ще бъдат назначени 120 000 сезонни служители. Броят съответства почти на населението на град Русе и е с една пета над броя на допълнително назначените в САЩ преди година.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още