IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon подхожда агресивно срещу недобре продаващи се продукти

Ако не успяват да продават добре продуктите си, търговците ще загубят правото да се рекламират

09:44 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Гигантът в електронната търговия Amazon увеличава усилията си, за да покаже на Wall Street, че компанията може да генерира по-висока печалба. Онлайн търговецът на дребно агресивно блокира продуктите на своя уебсайт, които не генерират пари и не се продават добре.

Този ход е част от мерките за подпомагане на компанията да постигне нова рекордна печалба. Amazon също така ще упражнява по-голям контрол и ще принуждава брандове да намаляват цените си, ако искат да се рекламират, предава CNBC.



През последните месеци Amazon e заявил на много продавачи или собственици на марки, които продават стоките си на едро, че ако платформата не успее да продава тези продукти на потребителите с печалба, няма да им позволи да плащат за популяризиране на продуктите. Например, ако бутилката с вода за 5 долара струва на Amazon същата сума за съхраняване, опаковане и доставка, производителят на бутилката с вода няма да може да я рекламира.

Допълнителната строгост, за която CNBC е научила от разговорите си с доставчици и имейли, получени от Amazon, както и от външни експерти, отразява по-широкия натиск на свиването на приходите от този бизнес, който традиционно е с ниски маржове.

Въпреки това през последното си тримесечие Amazon отчете 3 млрд. долара чиста печалба, най-високата в историята на компанията, а печалбата за цялата година се увеличи повече от три пъти до 10 млрд. долара. За тази цел обаче Amazon упражнява по-голям контрол върху своята платформа, като притиска марките да намалят цените си, ако искат да рекламират.

„Amazon се опитва да бъде много по-печеливша, отколкото в миналото“, казва Джо Хансен, главен изпълнителен директор на Buy Box Experts, фирма, която помага на компаниите да продават в Amazon. „Но тази политика показва пристрастия в рекламната услуга на Amazon, въпреки че се твърди, че става дума за отворена рекламна платформа".

Това е едно от множеството действия напоследък, които Amazon предприема, за да засили крайния си резултат. Компанията също така обяви затварянето на 87 свои магазина и представи услугата „Ден на Amazon“, която намалява разходите за доставка на Amazon, като позволява на клиентите да получават всичките си поръчки за седмицата в един конкретен ден. Amazon също така рязко спря да поръчва продукти от по-малки марки по-рано този месец, според Bloomberg. Ходът е разглеждан като начин да се избутат марките на пазара за трети страни, където Amazon печели от такси за съхранение и доставка.

Търговци от трети страни, които представляват повече от половината от продуктите, продавани на Amazon, не са засегнати от ограниченията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още