IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската NSA е подслушвала дори Обама

В Германия нарастват антиамериканските настроения и призивите за предоставяне на убежище на разобличителя Едуард Сноудън

14:10 | 08.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американската NSA е подслушвала дори Обама

Американската агенция за национална сигурност (National Security Agency, NSA) е следила тотално дори президента на страната Барак Обама, на чието пряко подчинение е тайната служба. Досега са били документирани 1227 подслушвания на Обама, пише в свой анализ Washington Post. 

Разкритието е на бившия служител на NSA Едуард Сноудън (31 г.), който преди година емигрира от САЩ и в момента има политическо убежище в Русия.

Въпреки че Снодън разкри прийомите на американските тайни служби – мащабно и пълно следене на политици и граждани в цял свят и подслушване на мобилния телефон дори на германския канцлер Ангела Меркел, никой не допускаше, че и президентът Обама е бил следен.

По закон NSA има неограничени права да следи лица, смятани за опасни терористи и за заплаха за националната сигурност на страната. 

В секретната документация на NSA американският президент не се споменава поименно, но е вън от съмнение, че той е „попаднал в радара“ на службата. След изборите в САЩ и встъпването му в длъжност през януари 2009 г. (първият му президентски мандат – бел. ред.) в досието на службата той е воден като “минимилизиран избран президент на САЩ”.

На езика на тайните служби това значи, че истинското име на обекта не може да се споменава. Но да дадеш недвусмислен псевдоним (избран президент) на шпионираното лице, е истински абсурд, коментира Washington Post.

„В името на националната сигурност и след консултации с ЦРУ не можем да разкрием детайли за подслушването”, посочва обаче вестникът.

По-рано през 2013 г. шпионският скандал и аферата с подслушването на телефона на Ангела Меркел обтегнаха силно отношенията между Западна Европа, и по-специално Германия, и САЩ. Сега обаче се оказва, че и двамата били подслушвани от една и съща щатска шпионска централа. 

Същевременно Германия разкри, че американското разузнаване е ползвало услугите на германски разузнавач.

31-годишен служител на Германската разузнавателна служба (BND) бе арестуван през миналата седмица заради издаването на тайни на американците в продължение на две години - от 2012 г. до задържането му. Сега става известно, че той е работил за ЦРУ, твърди Ройтерс. Според новинарската агенция лично президентът на ЦРУ Джон Бренън е дал знак, че предстои да оповести официално пред избрани членове на Конгреса участието на разузнавателната служба в шпионската афера. 

Германски медии вече не изключват Сноудън да бъде поканен в Берлин, за да даде показания пред специално сформираната парламентарна комисия, която разследва случая с подслушването на Меркел. Досега за това настояваше само опозицията.

Ако Сноудън действително пристигне в Берлин, той няма да бъде предаден на САЩ, за което настоява Вашингтон. Очаква се това да влоши още повече отношенията с Америка, но сега дори се чуват гласове за предоставяне на политическо убежище на американеца на територията на Германия. Дори и германският президент Йоахим Гаук не сдържа нервите си и преди дни изрече публично: “Чашата преля, стига вече!”

Всичко по темата - тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Е тогава що си избират президент, като му нямат доверие и се налага да го подслушват? Фиктивна демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Маймуните винаги трябва да се държат на каишка или могат да направят много пакости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Ами да, това е висша форма на демокрация. Разбира се, че човекът с толкова много власт трябва да бъде следен. Даже е задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още