IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските служби са подслушвали и Герхард Шрьодер?

Журналистическо разследване разкрива, че като германски канцлер той е бил следен заради позицията си срещу инвазията на САЩ в Ирак

11:26 | 05.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските служби са подслушвали и Герхард Шрьодер?

Шпионският скандал между САЩ и Германия отново ескалира. Причината за това е информация, посочваща, че Американската агенция за национална сигурност може да е подслушвала бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

Това се е случило, докато той е бил начело на правителството, твърдят радио-телевизионната компания NDR и вестник Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на журналистическо разследване. 

Шрьодер е бил наблюдаван заради твърдата си позиция срещу инвазията на САЩ в Ирак, посочват медиите. Според тях последно през 2002 г. АНС е включила тогавашния канцлер в списъка с лицата и организациите, които са били обект на шпионаж.

Самият Шрьодер твърди, че до разкритията на Едуард Сноудън, не е имал представа какви са мащабите на електронния шпионаж от страна на Съединените щати.

NDR твърди, че един от документите, изнесени от Сноудън, потвърждава предположенията за подслушването на Шрьодер.

Германия се включи в скандала, свързан със шпионажа, още миналата година, след като стана ясно, че американското разузнаване е следило телефона на канцлера Ангела Меркел.

В началото на тази година американският държавен глава Барак Обама обеща, че САЩ няма да подслушват повече и лидерите на близки приятелски и съюзнически страни няма да бъдат следени.

Подробности по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Точно!В тези среди имало поговорка - "опознай врага си за да го обикнеш" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Какво по-нормално от това, американците да подслушват един руски агент на висока позиция в Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още