IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските технологични гиганти призоваваха Обама за реформи в разузнаването

Някои от най-големите компании в сектора са загрижени за доверието на потребителите си

10:12 | 18.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама и мениджърите по време на срещата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама и мениджърите по време на срещата. Снимка: Ройтерс

Ръководителите на водещи американски интернет компании призоваха президента на САЩ Барак Обама да реформира разузнавателните служби по време на среща в Белия дом. Близо два часа във вторник Обама, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, председателят на Google Ерик Шмид и шефът на Yahoo Мариса Майер обсъждаха тази тема. На срещата са присъствали и главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг и главният изпълнителен директор на Twitter Дик Костоло. 

"Ние оценихме възможността директно да споделим нашите принципи с президента, когато става въпрос за наблюдение от страна на правителството“, обясниха поканените мениджъри впоследствие. "Ние го призовахме агресивно да напредва с реформите". Белият дом заяви от своя страна, че Обама се е обявил за открит и безплатен интернет.

Правителството щяло да вземе под внимание загрижеността на технологичните компании по време на текущия преглед на работата на разузнавателните служби. Има и индикации, че по време на срещата е била дискутирана и поправката на страдащия от технически проблеми онлайн портал за здравната реформа на Обама.

През миналата седмица осем водещи американски интернет компании изискаха в отворено писмо до Обама ограничение и по-голям контрол над наблюдението на тайните служби над гражданите. Разкритията на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън са „представили доказателства за това колко спешно трябва да бъдат преразгледани световните практики за мониторинг", се казва в писмото на индустриалните гиганти като Google, Microsoft и Facebook. И Apple, AOL, Twitter, Yahoo и LinkedIn са сред подписалите писмото. 

„Балансът в много страни е преди всичко в полза на държавата и е далеч от правата на личността – права, които са залегнали в нашата Конституция“, гласи текстът в писмото, подписано от осемте големи, базирани в САЩ, интернет гиганти. „Това подкопава свободите, които са скъпи за всички. Време е за промяна“.

В разговора с Обама вчера са участвали и мениджъри на компанията за онлайн видео под наем Netflix и телекомуникационния доставчик AT&T, пояснява DPA.

Остава неясно какво влияние действително ще имат разговорите. Обама е обещал само да вземе под внимание загрижеността на компаниите. Но най-големите технологични компании не са съвсем неспособни да оказват влияние. Washington Post съобщава, че много от тях са участвали в кампанията за преизбирането на Обама. Технологичният сектор е допринесъл с почти 7,8 млн. долара за кампанията, докато за претендента Мит Ромни е дал наполовина по-малко средства. Някои от мениджърите, които са седели на масата са дарили директно пари на Обама, като например Мариса Майер или председателят на управителния съвет на Zynga Пинкъс.

Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още