IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Applе: Epic Games са двулични и алчни

Правната битка между производителя на iPhone и разработчика на "Fortnite" минава в нова фаза, след като компанията от Купертино подаде контраиск

11:16 | 09.09.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правната битка между Apple Inc. и разработчика на "Fortnite" Epic Games минава в нова фаза: Във вторник американският технологичен концерн контрира с насрещен иск. В него производителят на iPhone подчертава, че „не е монопол на съответния пазар“ и че играчите на „Fortnite“ могат да имат достъп до играта на половин дузина платформи за мобилни компютри и игрови конзоли и обвини разработчика на софтуер в двуличие и алчност, засилвайки правната битка за онлайн софтуерния магазин на производителя на iPhone, който може да промени начина на функциониране на пазара, пише Wall Street Journal.

В основата на спора е колко голям контрол упражнява Apple в експанзивния свят на приложенията за смартфони, които промениха начина на функциониране на съвременния живот и промениха платформите за всичко - от домашни развлечения и видеоигри до поръчка на храна и споделени пътувания.

Epic даде на съд Apple, както и Google през миналия месец, след като технологичните гиганти премахнаха популярната видеоигра „Fortnite“ от своите пазари на приложения, наричайки властта, която двете компании притежават над разработчиците, монополна. Apple и Google премахнаха играта, след като Epic въведе система за плащане в приложението в нарушение на техните правила - факт, който би изключи. възможността двете компании да получават 30% дял от потребителските разходи.

В подадените във вторник съдебни документи Apple защити действията си и отиде по-далеч, като поиска федерален съдия в Калифорния да присъди обезщетения и да ограничи Epic да продължи с действията, които определя като нелоялни бизнес практики.

„Искът на Epic не е нищо повече от основно разногласие относно парите“, заяви Apple в подадените във вторник документи. „Въпреки че Epic се представя като съвременен корпоративен Робин Худ, в действителност това е предприятие за милиарди долари, което просто иска да не плати нищо за огромната стойност, която получава от App Store”, се казва в иска на компанията от Купертино.

Говорител на Epic отказа да коментира темата отвъд вече заявеното досега от компанията - за борба с това, което описва като система, която потиска конкуренцията и надува цените.


Докато Epic и Apple се стремят да спечелят правно спора си, производителят на игри подаде иск да върне Fortnite обратно в App Store, докато тази борба продължава. Изслушването е насрочено за 28 септември. „Всичко, което Epic иска, е съдът да спре Apple да отмъщава на Epic за това, че се осмели да оспори неправомерното поведение на Apple“, каза Epic в иска от миналата седмица.

Epic е просто последната засега компания, която се изправя срещу контрола на Apple над App Store, който е част от еволюцията на компанията от Купертино в експанзията ѝ отвъд продажбата на хардуер. През първите седем месеца на тази година App Store на Apple генерира близо 39 млрд. долара глобални приходи от покупки в приложения, абонаменти и премиум приложения, според данни на изследователя Sensor Tower. След стартирането си през 2008 г. App Store има около един милиард клиенти от 175 държави.

От своя страна Apple се сблъсква с антитръстови разследвания от страна на правителства в САЩ и Европа, докато други технологични компании, като Microsoft Corp. и Spotify Technology SA се присъединиха към публичните оплаквания за практиките на пазара на приложения. През миналия месец главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг заяви в уебкаст със служители, че Apple има възможността да блокира иновациите и „да начислява монополни такси“, твърди източник, запознат с въпроса.


Apple не е коментирала забележките на Зукърбърг. В отговор на регулаторни проучвания обаче концернът отрече да вреди на конкурентите и заяви, че иска приложенията, които се конкурират с нейните услуги, да процъфтяват.

В документите си от вторник Apple се опита да се представи като жертва на заговор от страна на Epic. Технологичният гигант описа цялата помощ, която е оказал на Epic през последните години, и разказа подробно как игралната компания е започнала да полага основи за онова, което Apple нарече „изчислена и предварително планирана кампания“ срещу нея. „Fortnite“ е изтеглен почти 130 милиона пъти, откакто е бил добавен в App Store през 2018 г., според Apple. Според съдебните протоколи Epic е спечелила над 600 млн. долара от отношенията си с Apple.


Главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини е изпратил в края на юни имейл до ръководители на Apple, включително до изпълнителния директор Тим Кук, с молба за специално споразумение, освобождаващо компанията му от съществуващите договорни задължения, включително плащанията в App Store, става ясно от иска на Apple. Технологичният гигант е отхвърлил тази молба.  


След това на 3 август Epic е изпратил до App Store актуализация на „Fortnite“, която игралната компания определи като „актуална корекция“, но за която Apple твърди, че е троянски кон, който ѝ позволява да заобиколи процеса на преглед на Apple и платежната система.

Около 2 ч. сутринта на 3 август Суини отново изпраща имейл до Apple. „Epic вече няма да се придържа към ограниченията на Apple за обработка на плащанията“, пише той, според иска. Суини отказа да коментира последния иск на Apple.

Няколко часа по-късно Epic е активирала решението си за външно плащане, което отрязва възможността на Apple да прибира дела си от продажбите. „Epic се опита да се възползва от всички предимства на платформата на iOS и свързаните с нея услуги, докато нейната „актуална корекция“ пълни джобовете на Epic за сметка на Apple“, заяви Apple в своя иск.

Последва PR битка и съдебен процес срещу Apple. Epic показа видео на „Fortnite“, имитиращо рекламната кампания на производителя на iPhone от 1984 г.


В миналото Apple защитаваше своите покупки на приложения като начин да помогне за финансирането на развитието на своята екосистема, която осигурява сигурен и защитен начин за изтегляне на софтуер на трети страни. Компанията заяви в своя иск, че Apple изисква всяко приложение в нейната система да бъде подложено на „стриктен преглед с помощта на хора“.

Компанията от Купертино отбелязва, че Epic има собствен пазар за приложения, където също начислява комисиона, въпреки че Epic взема само 12% от продажбите. „Няма нищо антиконкурентно в начисляването на комисиона за други, които да използват нечия услуга“, каза Apple в иска си.

Epic заяви през миналата седмица, че остава ангажирана с правната борба, но че бизнесът ѝ е бил ощетен през последните седмици. От компанията посочиха, че ежедневно активните играчи на „Fortnite“ - за която Epic казва, че има над 350 милиона регистрирани потребители, използващи мобилната операционна система на Apple, или iOS, рязко спадат от началото на спора и репутацията ѝ сред потребителите е била накърнена.


Въпреки че „Fortnite“ може да се играе на мобилни устройства, както и на игрови конзоли и персонални компютри, Epic заяви, че играчите на iOS са най-големият сегмент от потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 3 години
баси измекярите са епъл... 30% рекет!добре че в последно време антимонополния закон не се прилага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Colossus
преди 3 години
Apple обвинява някого в алчност - хахаха, същите смешници, които нямало да дават безплатно зарядно към телефоните си. Божеее.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
melon
преди 3 години
Абе прави са Епъл, пазарът си е техен, клиентите са си техни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Най-добрият енджин за 3Д игри е на Епик геймс и е безплатен за ползване, епъл кой техен софтуер е предоставил за ползване безплатно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
tetris12
преди 3 години
А ние сме филантропи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още