IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безжичният интернет - ключът към "свързана" Африка

Технологичните компании използват все по-интересни начини да покажат на африканците ползите от интернет

17:14 | 18.04.14 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато млади мъже отправят призиви към потенциалните пътници, опитвайки се да надвикат оглушителната музика, един частен минибус, украсен в графити, се пълни бързо с хора. Той разполага с безплатен безжичен интернет.

Специално оборудваният „матату“, както микробусите се наричат на суахили, е част от експеримент на компанията Safaricom, която иска да превърне „несвързаната“ Африка в място, на което има интернет.

След като се качва в превозното средство Муенда Канянге обновява статуса си във Facebook и сърфира спокойно в интернет, докато близо час пътува към дома си. “Доста е скучно, ето защо е добре да има Wi-Fi”, посочва 23-годишният студент.

Технологичните компании в целия свят се опитват да достигнат до милиарди хора под средната класа, много от които живеят именно в Африка. Само около 16% от хората на Черния континент имат интернет, сочи информация на Международния съюз по телекомуникациите. Данните показват, че Африка изостава значително от Азия и арабските държави, където хората, имащи достъп до интернет, са съответно 32% и 38%, пише Wall Street Journal.

Но Африка е най-бързо развиващият се регион, когато става дума за достъп до интернет през телефони. Навлизането на мобилни широколентови услуги се увеличи с 11 на сто миналата година спрямо предходната. Ключът към този растеж е в начините за свързване на хората, за които дори телефонните обаждания могат да бъдат прекалено скъпи.

Google, Facebook и други компании финансират групи като Алианса за достъпен интернет, които работят за намаляването на цената на интернет услугите в световен мащаб. Intel пък си сътрудничи с производителите на телефони в Африка и лобира за свалянето на цената на смартфоните, които работят с Intel процесори.

Има и по-добри места в Африка от Кения за създаването на технологични предприятия. Голяма част от технологичните инкубатори се намират в Найроби. Почти половината от населението на страната използва интернет под някаква форма, сочат данни на правителството. На фона на това безжичният интернет в Кения все още е свързан с престижни места – скъпи ресторанти и летища.

В микробуса, в който се вози господин Канянге, само половината от 20-те пътници изглежда ползват интернет. 24-годишна домакиня, седяща няколко места назад, твърди, че няма имейл адрес, да не говорим за Facebook профил. Нито пък някой друг от семейството ѝ има.

Последна актуализация: 02:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Отиваш на сафари и вместо с пушка - със смартфон. Щрак щрак лъва и веднага във фейсбук. Да живеят новите технологии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
Безплатно пържене с електромагнито поле ще има а всички от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Като няма хляб, да ядат пасти. Опс, интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още